Skip to main content
Kultur

Biografpremiere: Decision to Leave

Denne romantiske mysteriefilm drager dig dybt ind i uforudsigelige mordsager. Politiofficeren og den forførende mistænkte udvikler en dristig romance, som domineres af forfølgelse, desperation og besættelse. Instruktøren Park Chan-wook vandt prisen for bedste instruktion i Cannes med denne stilfulde film.

Af Naja Bæk, , 25-12-2022

Hvis du har lyst til at bruge juleferien på en tur i biografen, så er ’Decision to Leave’ et fremragende valg. Du kan på intet tidspunkt vide dig sikker på, hvem den onde er, og hvordan det hele vil ende.

Her er den varige idylliske natur en modsætning til karakterernes komplekse og foranderlige liv. Hovedkarakterernes forvirrende lidenskab for hinanden skaber kaos, mens retfærdigheden for mord skal opsøges og løses. Mon det er muligt at falde for én, som er mistænkt for mord?

’Decision to Leave’ er en koreansk film om politiofficeren Hae-joon, som lever af at løse mordsager. Han lider af søvnløshed og synes, der er for langt mellem de interessante cases. Hans liv tager dog en uventet drejning, da en klatrer bliver fundet død nedenfor en høj klippe. Den afdødes forførende enke, Seo-rae, virker overraskende afslappet og upåvirket af hele situationen. Hun får hurtigt smigret sig ind på Hae-joon, selvom hun er mistænkt i sagen om drabet på sin afdøde mand. Det udvikler sig til en kompleks og lettere abnorm romance mellem politiofficeren og den mistænkte, hvor Seo-rae faktisk bliver en uopklaret sag i sig selv.

Hendes ønsker og motiver er en lang, uforudsigelig affære, og du ved aldrig, hvor langt hun vil gå for kærligheden, eller om hun taler sandt eller falsk. For at gøre det ekstra kompliceret så er Hae-joon allerede gift. Han må finde ud af, hvor hans passion og loyalitet ligger henne.

Park Chan-wook har instrueret denne film med en uimodståelig sans for detaljerne. Han er kendt for sin æstetiske snilde og opsigtsvækkende fortælle-twists, hvilket endnu en gang leveres helt til dørs i ’Decision to Leave’.

Måden Hae-joon opklarer mysterier på og skygger sine mistænkte føles næsten, som at være der selv. Vi kommer helt ind i hans tankemønstre som søvnløs politiofficer, hvor forvirringerne fylder mere end forklaringerne.

Filmen kommer til tider også med et underbygget humoristisk lag gennem velskrevne dialoger og Hae-joons arbejdskolleger, som ikke altid virker, som de skarpeste knive i skuffen.

Romancen mellem Hae-joon og Seo-rae er utrolig intim, men går aldrig over i at være eksplicit pervers, selvom det faktisk er det, den er. I stedet bliver de i det diskrete. Det gør at spændingerne mellem dem bliver mere intense og udspekulerede at følge med i.

Seo-rae kan beskrives som en vaskeægte femme fatale, der på mest udspekulerede vis snor Hae-joon om sin lillefinger, mens hun forbliver den hemmelighedsfulde, forførende kvinde. Hendes elegance gør hende bedårende og uopnåelig på én og samme tid.

Når du tager i biografen for at se ’Decision to Leave’, så husk en god portion popcorn. Filmen varer nemlig næsten 2½ time. Jeg vil dog mene, at det er 2½ time i rigtig godt og spændende selskab.

RUST Studentermedie giver ’Decision to Leave’ 5 ud af 6 stjerner.

Du kan se traileren til ’Decision to Leave’ her:

Redaktionen afsluttet: 25.12.2022