Skip to main content

Job hos rigmand førte til karriere i bankverdenen

Søren Faarvang Thomsen foran indgangen til Nordeas filial i Odense.

Hvad har du tidligere arbejdet med?

Lige efter studiet arbejdede jeg kort hos en udenlandsk rigmand, men efter 3-4 måneder valgte jeg i stedet at søge et job inden for risikostyring i Danske Bank. Her var jeg i to år, inden jeg i 2010 blev ansat i Nordea Markets, hvor jeg var i fem år, før jeg i 2015 tog springet og blev selvstændig IT-konsulent inden for big data. I 2018 fik jeg så muligheden for at vende tilbage til Nordea som chefanalytiker.

Hvad går dit job ud på?

Jeg arbejder som chefanalytiker i Nordea i et fem-mands team, hvor vi supporterer og udvikler et værktøj, der hedder Nordea Analytics. Det er et analyseværktøj, som arbejder med derivater, og man kan sige, at det er en finansiel lommeregner, hvor vi er dem, der udvikler lommeregneren.

Værktøjet bruges både internt i banken, og det stilles også til rådighed for nogle af vores kunder. Jeg kan godt lide, at jobbet forudsætter en del arbejde i maskinrummet, men også at Nordea Analytics skaber stor værdi for brugerne, og det dermed anvendes ret konkret i supporten af bankens store kunder.

Hvordan var din egen studietid?

Megafed. Jeg synes, det faglige var enormt spændende, og på IMADA var der også meget socialt miljø blandt de studerende. Når jeg tænker tilbage på min studietid, nød jeg det bare rigtig meget, og det er en tid, som jeg ser tilbage på med glæde. Under studiet var jeg god til ikke at stresse for meget over karakterer og den slags, men gik meget mere op i, om ting interesserede mig.

På mange måder tillagde jeg det at studere en væsentlighedsbetragtning, for jeg synes, at jeg var god til at sortere al det uvæsentlige fra. Jeg fandt hurtigt ud at, jeg lærte bedst til forelæsningerne, hvor jeg så til gengæld også var en af de irriterende studerende, som var virkelig vågen og interesseret.

Hvordan forberedte du dig på overgangen fra studerende til ansat?

Da jeg var færdig med studiet, var jeg på alle måder klar til at komme ud og få et job, så jeg forberedte mig ikke specielt på overgangen.

Fokus i min bacheloruddannelse var på den analytiske og forskningsmæssige del af matematik, men jeg ville gerne lave noget mere anvendelsesorienteret på min kandidat. For mig var det afgørende at finde det, som jeg kunne bruge matematikken til, dvs. udpege de områder, der var matematiktunge. I mit tilfælde blev det finansiering, som jeg også skrev speciale indenfor.

Hvad er dit bedste råd til de nyuddannede matematikere?

Det vil nok være, at de skal forsøge at fjerne de akademiske skyklapper lidt. Gå til jobverdenen med åbent sind, og vænne sig til tanken om, at de ikke nødvendigvis får drømmejobbet med de mest spændende opgaver i allerførste omgang. Selvom du kommer fra overbygningen på dit studie, og var rigtig dygtig der, så skal du indstille dig på at være ny i jobbet og på arbejdsmarkedet i det hele taget. Det kræver en erkendelse af, at du ikke nødvendigvis er den dygtigste - i hvert fald ikke i en periode.

Det er også vigtigt at huske på, at dine kompetencer er en værktøjskasse, som du kan bruge af, men at dine menneskelige egenskaber i sidste ende er det afgørende i den virkelige verden.

Hvad ville du gerne selv have vidst, inden du fik dit første job?

At opgaveløsning ikke altid behøver at starte hos en selv. Jeg har lært, at samarbejde i teams og det netværk, som man får i en virksomhed, kan være virkelig værdifuldt. Rent faktisk er det at bruge hinanden ofte det bedste udgangspunkt for problemløsning. Sådan er den akademiske verden ikke nødvendigvis bygget op med dets fokus på karakterræs, og det var lidt et kulturchok for mig.

Hvad kan vi bidrage med som matematikere (og akademikere)?

Vi kan tilbyde en struktureret tilgang til alle typer af problemstillinger af teknisk art – og det er virkelig noget, som virksomheder efterspørger. Det gode ved at være matematiker er, at der vil altid være brug for sådan nogle som os. Netop fordi matematik er en basal videnskab, der bruges i et utal af sammenhænge, vil vi aldrig blive overflødige hverken i det private eller på det offentlige område.

Ud over den finansielle sektor er der rigtigt mange steder, som arbejder med statistik, og jeg kender også flere, som er blevet rådgivende konsulenter i ingeniørfirmaer og lignende. Sidst men ikke mindst har matematikere gode forudsætninger for at tillære sig programmering, hvilket åbner hele IT-verdenen.

Studievejlederne Det Naturvidenskabelige Fakultet Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230
  • Telefon: +45 6550 4387

Sidst opdateret: 11.08.2023