Skip to main content

Anvendt matematiker ansat i statens lodsvirksomhed

Portræt af Louisa Høj

Faktisk startede Louisa Høj allerede i oktober 2017 som operationsanalytiker hos DanPilot i Svendborg – en virksomhed, som hun ikke vidste meget om inden, men som har vist sig at være et oplagt ansættelsessted for en med Louisas baggrund og interesse.

Hvad går dit job ud på?

Mit job indebærer, at jeg skal kunne forstå, hvordan virksomheden opererer, analysere på det og så hjælpe med at optimere det efterfølgende.

En af mine opgaver har været at lave en matematisk model, så vi kan forudsige inden for 6 timer, hvornår skibene er fremme ved bestemte destinationer.

Lige nu arbejder jeg på at lave en model, så vi kan forudsige mængden af skibe 6 måneder frem, så vi bedre kan tilrettelægge vagtplanerne ved DanPilot. Derudover er jeg intern optimeringsekspert på et projekt, hvor en virksomhed i Canada er ved at udvikle en ny optimizer for os, hvilket er ret spændende.

Hvordan lykkedes det dig at få jobbet hos DanPilot?

Jeg talte med en af mine undervisere på IMADA om, hvilke virksomheder, der kunne være interessante for sådan en som mig. Det viste sig, at han havde haft to specialestuderende, som havde skrevet speciale hos DanPilot, og derfor vidste han, at de havde lavet et udbud på en optimizer, og at det kunne være, at de fik brug for at ansætte en tovholder på projektet.

Jeg sendte en uopfordret ansøgning, som i første omgang blev afvist, men de ville alligevel gerne se mig til en uforpligtende snak. Den snak endte så med det job, jeg har i dag, og det er jeg virkelig glad for.

Arbejder du med det, som optog dig på studiet?

Det gør jeg i høj grad. Jeg arbejder meget med optimering og matematisk modellering, og det er helt sikkert noget af det, som optog mig meget på studiet.

Derudover havde jeg kurset bioinformatik, som jeg var meget begejstret for, og hvor jeg blandt andet lærte machine learning, hvilket jeg også bruger ret meget i mit job.

Hvordan har det været at finde sig til rette i sit første job?

På nogle måder har det været udfordrende. Især fordi jeg ikke tilhører nogen afdeling, og jeg er også den eneste af min slags som matematiker.

Heldigvis har min chef været god til at hjælpe mig, og jeg har også sparret en del med mine tidligere undervisere her fra IMADA. Samtidig har det givet mig en del frihed, at jeg er lidt min egen i virksomheden, og det er helt sikkert en fordel, når jeg også er mor til to.

Jeg skulle lige vænne mig til, at nu var jeg intern ”optimeringsekspert”. Især fordi jeg jo var helt ny og ikke nødvendigvis anså mig selv for at være ekspert. Ens arbejde får også lige pludselig en anden vægt, end når man på studiet blot har ansvar for at aflevere opgaver eller at bestå en eksamen.

Du har et stort ansvar, som du skal forholde dig til, og i starten kan det faktisk være ret skræmmende. Heldigvis begynder jeg at vænne mig til det, og jeg er glad for den uforudsigelighed, der også er i et job som dette.

Hvordan var din egen studietid?

Jeg må nok tilstå, at jeg ikke altid har været en mønsterstuderende.

I første omgang startede jeg på Matematik-Økonomi, men undervejs fandt jeg ud af, at det ikke var noget for mig alligevel. I stedet startede jeg på Anvendt matematik, som viste sig at være det helt rigtige for mig.

Jeg var i første omgang blevet skræmt fra studiet på grund af den store vægt på datalogi i uddannelsen, men var på Matematik-Økonomi blevet introduceret til programmering og blevet overrasket over, hvor sjovt jeg synes det var. Derudover var den anvendelige del af matematikken noget, som virkelig var sjovt; problemløsnings- og især optimeringsdelen.

Jeg nød kandidaten meget mere end det øvrige studie, og jeg involverede mig meget mere i både studiet og mine medstuderende på den del af studiet. Jeg havde også en afstikker efter min bachelor, hvor jeg underviste i gymnasiet i et år, da jeg havde brug for at afprøve, om undervisning kunne være noget for mig.

Hvordan forberedte du dig på overgangen fra studerende til ansat?

Jeg tænkte meget, at specialet ville være afgørende for, hvor jeg ville lande henne. Jeg lavede derfor tre individuelle studieaktiviteter (ISA) på kandidaten for at finde ud af, hvad jeg gerne ville med netop specialet. Jeg skrev blandt andet en ISA i robotkirurgi på Det Tekniske Fakultet, hvilket var rigtigt spændende.

Jeg var ret begejstret for anvendeligheden i datalogi, så jeg tog flere datalogikurser end matematikkurser på min kandidat.

Hvad er dit bedste råd til de nyuddannede dimittender fra Anvendt matematik?

Brug gerne dit netværk i jobsøgningen. Især fordi jobbet for enden af et matematikstudie ikke er givet på forhånd, kan ens netværk være med til at afklare,hvilken type branche man gerne vil være i.

Lad være med at bekymre dig for meget om, hvorvidt du vil få et job – især med uddannelsen i Anvendt matematik. Der er jobs derude, hvilket jeg blev overbevist om, når jeg deltog i forskellige jobmesser her på SDU. Her talte jeg med en del virksomheder, som alle var meget begejstrede for min baggrund som anvendt matematiker.

Jeg vidste godt, at udfordringen for mig ville være at forklare en virksomhed, hvad jeg kan med en uddannelse i Anvendt matematik – også fordi det er en lille uddannelse, som er meget lidt kendt. Jeg brugte jobmesserne til at finde ud af, hvad virksomhederne laver, og hvordan de kunne bruge en med min baggrund. Den viden kunne jeg bruge i min jobsøgning, og det virkede ret godt.

Hvad kan vi bidrage med som anvendt matematikere (og akademikere)?

Som anvendt matematikere er vi rigtigt gode til at tage store mængder informationer og koge det ned til noget enkelt og forståeligt. Se et system, hvor andre ser kaos. Vi kan nemt overskue komplekse sammenhænge, og vi er stærke i dataanalyse.

I en verden, hvor der hele tiden genereres store mængder data, vil der altid være brug for sådan nogle som os. Det kan være til effektivisering eller forudsigelser. At kunne modellere et problem matematisk for dernæst at løse det ved hjælp af programmering kan bruges af virksomheder i rigtig mange sammenhænge.

Jeg plejer at sige, at matematik kan bruges til alt! Og jeg har efterhånden fundet ud af, at det er ret tæt på sandheden.

Studievejlederne Det Naturvidenskabelige Fakultet Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230
  • Telefon: +45 6550 4387

Sidst opdateret: 11.08.2023