Skip to main content

Karrieremuligheder

Brug dine muligheder undervejs i studiet

Hvilke valgfag tager du? Vælger du et projektorienteret forløb og prøver dine kompetencer fra studiet af ude i praksis? Eller hvad med et udlandsophold? Måske kaster du dig over frivilligt arbejde eller et studiejob og får erfaring med at hvordan verden udenfor fungerer? Måske opdager du på den måde karrieremuligheder, du ikke vidste ville være en mulighed. Og får øjnene op for noget nyt du gerne vil lære.

Dine valg toner din profil i den retning, du synes er spændende og giver mening for dig. Du behøver ikke have en færdig plan nu, men stop løbende op og spørg dig selv, hvilke muligheder og valgfriheder, du vil gøre brug af – og hvorfor.

Fokuser på hvad du vil lære, når du vælger undervejs 

Hvad er så det ”smarte valg”? Det er at vælge det, du lærer mest af.

Spørg dig selv, hvad du vil lære, blive god til og udvikle på. Opsøg noget nyt, når du har lært nok af noget. Nyt er ikke kun om nye fagområder, men måske snarere nye måde at arbejde på. Når du varierer dine arbejdsmetoder, lærer du nyt, selv om emnet er det samme.

Når du vakler mellem en håndfuld drønspændende muligheder, så tænk fx også over:

  • Er det tid til at gå mere teoretisk til værks, eller i stedet fokusere på at løse konkrete udfordringer ude i verden.
  • Vil du træne din kreativitet og evne til at tænke ud af boksen, eller blive sindssygt god til de klassiske, akademiske dyder?
  • Vil du øve dig på at arbejde alene eller sammen med andre – og skal de andre være nogen, som deler dit verdenssyn, eller nogle med andre faglige og personlige takes på tingene?

Der er ikke kun ét rigtigt valg, men mange gode valg

Vi leder tit efter det helt rette valg. Men ofte er det ikke så afgørende om du vælger mulighed A eller B.

Hvad du gør efter valget, er meget vigtigere, for din læring. Om du engagerer dig, prøver dig selv af på nye måder, osv.

Spørg ikke ”hvad du får ud af” dit valg, men undersøg i stedet, hvilke muligheder, du har for at engagere dig og øve dig på lige de ting, du har lyst til nu. 


Hvilke muligheder giver din uddannelse i Amerikanske studier?

Midt i studieforberedelserne, eksamensopgaver og andre studieaktiviteter kan det være svært at få øje på, hvad alt dit arbejde med studiet i virkeligheden giver dig af kompetencer.

En uddannelse i Amerikanske Studier er en lang læreproces, hvor du blandt andet lærer at:

  • sammenligne politiske forhold og markedsforhold i USA, Danmark og andre relevante lande
  • sammenfatte og formidle viden om politiske forhold og diskussioner i den amerikanske samfundsdebat
  • analysere litterære tekster og amerikansk kultur, historie og politik
  • arbejde målrettet og analytisk med konkrete problemer, der har indflydelse på samfundslivet og erhvervsforholdene i USA

Måske du nu sidder og tænker, at du arbejder med meget mere og andre spændende kompetencer på dit studie, og det er rigtig godt, for du er eksperten, der kan fortsætte ”listen” i løbet af dine studier.

Hvad bliver du, når du har læst Amerikanske Studier? Det spørgsmål har du sikkert tit fået til familiefesterne uden du helt ved, hvad du skal svare. Det kan også være, at det er et spørgsmål, du stiller dig selv. Hvis du godt kunne tænke dig inspiration til et svar, er det godt, du læser med her. Du har nemlig mange muligheder med dine kompetencer.

Kort fortalt er Amerikanske Studier en uddannelse, der kombinerer studier i amerikansk historie, litteratur, politik og økonomi. Med den viden i baghånden vil du kunne analysere amerikansk kultur og samfund til gavn for mange forskellige virksomheder og organisationer.

Helt konkret vil du kunne have et job, hvor du skal:

  • forhandle med amerikanske forhandlingspartnere på basis af viden om amerikansk kultur
  • indgå i tværfaglige projekter, der kræver viden om amerikansk kultur, politik og økonomi
  • bidrage til lokal tilpasning af virksomheders forretningsstrategier i USA
  • fungere som kulturel rådgiver for virksomheder, der ønsker at etablere sig i USA
  • varetage intern og ekstern information i virksomheder, der beskæftiger sig med politiske, kulturelle og økonomiske forhold i USA
  • formidle viden om amerikanske kultur- og samfundsforhold til et dansk eller internationalt publikum
  • varetage kulturel fortolkning, eksempelvis i forbindelse med marketing af danske produkter i USA.

Alt i alt giver uddannelsen dig kompetencer til at løse opgaver i både den private og offentlige sektor, eksempelvis erhvervslivet, medie-og kulturinstitutioner, undervisningssektoren og NGO’er.

Flere gange i løbet af dine studier, kan du blive i tvivl om, hvad du skal bruge det til – og om du har valgt rigtigt. Selvom tvivl kan være ubehageligt, giver tvivl også anledning til at tænke over, hvilke valgmuligheder, du har i løbet af dine studier. Valgmulighederne kan være med til at tone din profil i den retning, du synes er spændende og giver mening for dine karriereplaner.

Måske tænker du, at det vil være spændende at arbejde i internationale virksomheder i Europa, arbejde med salg og reklame, service og turisme eller noget helt syttende, men du ved ikke om du har det, der skal til. Det har du heldigvis masser af muligheder for at finde ud af i løbet af din studietid.

Det kan være, at du synes, at det kan være spændende at komme i praktik (projektorienteret forløb) og/eller tage på et udlandsophold et semester i løbet af dine studier for at prøve kræfter med en anden kultur, afprøve dine kompetencer og opdage nye spændende muligheder.

Eller måske du overvejer at prøve kræfter med et studiejob, hvor du kan få mulighed for at løse opgaver, hvor du skal anvende nogle af dine kompetencer fra studiet og opdage nye karrieremuligheder, du ikke vidste ville være en mulighed for én med dine kompetencer.

Det er blandt mange andre ting den slags muligheder, der kan være med til at tone din profil og kaste et nyt lys på dine karrieremuligheder.

Hvis du har brug for et overblik over dine karrieremuligheder eller få sparring på, hvordan du når dertil, så kan du kontakte karrierevejledningen.

Har du brug for hjælp til at finde ud af, hvad du kan eller vil?

➤ Kontakt Karrierevejledningen.

Sidst opdateret: 20.07.2022