D. 9. marts mødtes otte studerende for at diskutere begrebet ekkokamre. Det gjorde de sammen med Young Discussions, som jævnligt afholder debataftener, hvor du også er meget velkommen til at komme og få udvidet dine horisonter, afprøve dine argumenter eller være med på en lytter for at blive endnu klogere på et konkret emne.
Filterboble, ekkokamre, propaganda, algoritme. Hvordan skal vi forstå begreberne, og hvordan hænger de sammen? Algoritmen er de søgeord, der får mest engagement, og dermed får brugerens opmærksomhed. Hvad har det af betydning for os brugere? Bliver vi passive forbrugere i vores egne ekkokamre? Daler kvaliteten af diverse diskussioner på de digitale fora? Kan vi komme ud af vores ekkokamre og i så fald hvordan?
Det var nogle af de diskussioner, som kom på bordet en aften i starten af marts. I dette indlæg vil du blive vidne til Young Discussions debat om ekkokamre. Dette indlæg er derfor baseret på forskellige holdninger fra de studerende.
Sociale medier og ekkokamre
Hvilken rolle har digitaliseringen på vores ekkokamre? Det blev diskuteret ved aftenens Young Discussions. En holdning var, at man på de sociale medier Facebook og Reddit fik muligheden for at teste sin argumentationsevne, men at platformene i dag snarere er blevet et sted for meningsdeling
Holdningen var også, at hvis brugeren og folket var mere specialiseret, så ville vi formentlig også nå en højere kvalitet af vores diskussioner, men hvis det bliver en diskussion af for mange mennesker, så bliver det snarere en salgsplatform eller dataopsamling.
Ifølge deltagerne til aftenens møde, viser en ny trend sig – en anti-debat-trend. Vi tester ikke længere vores idéer, vi følger bare passivt med i nyhedsfeedet.
Og et spørgsmål blev spurgt: Er der en sammenhæng mellem politisk selvmord og et kritisk og uddannet publikum?
Bør vi nulstille algoritmen? Ender vi i så fald med at nulstille vores egne holdninger, eller vil det blot forstærke dem?
Vi lever i en teknologisk tid, hvor størstedelen af os befinder os på et eller flere sociale medier. Meninger, holdninger og argumenter flyder, og vi bliver dagligt konfronteret med diverse kommentarspor. Men dagens møde diskuterede også, hvorvidt det overhovedet er et nyt fænomen. Har det ikke altid eksisteret på den ene eller anden måde? I dag handler det måske snarere om vores vilje til at udnytte det?
Deltagernes selvrefleksion
Til dagens møde blev spørgsmålet spurgt: Sidder du fast i dit eget ekkokammer eller ej? Er du vokset eller ej? Har du udviklet din kritiske tænkning eller ej?
Med udgangspunkt i ovenstående spørgsmål delte deltagerne deres egne refleksioner og tanker. Én mente, at vores hjerne gerne vil have en fortælling eller historie til at forklare verden, og at vi derfor kan manipuleres gennem propaganda.
En anden spurgte yderligere, hvordan vi overhovedet kan ændre de opfattelser, vi har? Og om vi kan ændre det, hvis vi vil? Hertil kom holdningen, at vi nok kan omprogrammere det, hvis vi vil. Vi arbejder bevidst imod det og til sidst bliver det en vane at befinde os i vores ekkokammer, men med tiden kan vi måske sætte spørgsmålstegn ved vores vane og komme ud af dem.
Måske er vi altså fanget i et ekkokammerfængsel skabt af vores vanes natur? Det diskuterede deltagerne, hvortil en deltager fortæller, at vi jo ikke sætter spørgsmålstegn ved, hvordan vi er, og hvorfor vi er sådan. Vi sætter ikke spørgsmålstegn ved, hvordan vi identificerer os, og hvad vi identificerer os med. Måske kan vi altså ikke bare sådan ændre det, fordi det er menneskene og holdningerne omkring os, der gør os til dem, vi er.
Kan vi komme ud af ekkokamrets fængsel?
Ifølge aftenens deltagere burde holdninger ikke være statiske som på sociale medier, hvor vi bliver eksponeret for samme holdninger og synspunkter. Boblerne bør altså ikke skabes af medierne selv, men i stedet fra vores omgivelser.
Men kan vi ikke bare blokere vores sociale medier? Deltagerne mente, at det kom an på, hvad vi bruger vores tid på at læse, når vi befinder os på medierne. Og er det overhovedet en løsning og bedre at gøre ingenting ved at slukke for de sociale medier end at gå i én retning?
Er du blevet mere bevidst om dit eget ekkokammer? Måske du scroller igennem dit feed på en anden måde fremadrettet eller vælger at søge dine informationer andetsteds.
Deltagerne til aftenens Young Solutions fik i hvert fald udvidet deres horisonter på dagens tema: ekkokamre.