Skip to main content
Betonmøbler

Gamle betonmøbler får nyt liv

Gamle ubrugte møbler hentes op fra kælderen og får nyt design i projekt, der skal give medarbejdere og studerende flere muligheder for at sidde ude

Af Andreas Brunebjerg Jørgensen, , 20-11-2019

Omkring 40 overskydende betonmøbler har hidtil stået ubrugt i kælderen på SDU, men et nyt projekt skal få de ubrugte stole ud fra gemmerne og tilbage på SDU.

Det fortæller projektledere Anton Holm Madsen og Martin Hansen fra Plan & Byg.

- Møblerne var oprindelig på vej til at blive smidt ud, men så tænkte vi, at det kunne være spændende at gøre noget ved dem.

Gamle betonmøbler får nyt liv

Samarbejde med Holscher

Sammen med Rasmus Holscher, som er søn af en af arkitekterne bag SDU Knud Holscher, har betonmøblerne fået et helt nyt design og er beregnet til brug af ansatte og studerende.

- Designet af stolene passer utrolig godt sammen med det eksisterende på SDU, så vi håber, at de nye møbler vil blive brugt af de ansatte og studerende.

I det nye design har det været vigtigt genbruge så mange materialer som muligt. Det fortæller Martin Hansen fra Plan & Byg.

Nye måder at genbruge materialer på

- Det kræver enormt meget energi at fremstille cement, så det betyder meget, at vi har sprunget den del over, fordi vi bruger allerede eksisterende beton.

- Hårdttræ er normalt et meget velegnet materiale til udemøbler grundet holdbarheden, men har ikke den bedste bæredygtige profil og fodspor, siger Martin Hansen.

Træ, som anvendes på denne måde, hentes normalt i regnskove på den anden side af kloden. Derfor har designerne kigget efter mere bæredygtige alternativer. De nye betonmøbler får derfor en beklædning af nordisk træ, der er bagt i en ovn sammen med veganske olier og på den måde bliver et bedre alternativ.

Klar til sommer

De nye betonmøbler vil blive placeret rundt på Campus Odense, og man håber at kunne være færdige til sommeren 2020.

- De vil primært stå mellem Stenten og hen mod administrationsbygningen, men de vil også være til stede i gårdrummene, siger Anton Holm Madsen.

Redaktionen afsluttet: 20.11.2019