Skip to main content

SDU's Klimahave i Odense er klar til endnu en sæson

Kalenderen siger marts måned, og de skarpe solstråler, der får kinderne til at rødme og gør øjnene blinde, bevidner, at foråret er kommet. Mellem P1 og P3 placerer SDU’s Klimahave i Odense sig. Som udgangspunkt gemt bag græsbanker, men med et ekstra blik kommer pilefletten og plantekasserne til syne dér bag SDU’s grusbelagte parkeringspladser.

Da klokken slog ti lørdag formiddag stødte flere af medlemmerne til. Efter en præsentationsrunde af nye og gamle, gik arbejdet for alvor i gang. Dagens deltagere trak i arbejdshandskerne, skænkede sig en kop kaffe eller te og gik i gang med at kigge på planlægningen, da lørdagen skulle munde ud i både en opbevaringskasse og mistbænke, som er små drivhuse.

Formålet med haven er at udbrede kendskabet til bæredygtighed og klimaforandringerne gennem workshops og oplægsholdere.

Ifølge Maja Clement Frederiksen, der læser Medicin på 5. semester ved SDU og sidder i bestyrelsen for Klimahaven, er det vigtigt at have sådan et sted:

”Det er vigtigt at have et sted, hvor man kan være interesseret i klimaet og samtidigt gøre noget. Det er jo ikke, fordi vi redder verden ved det her, men at man føler, at man gør noget, bare det fx at dyrke sin egen mad og vide, at ens madaffald kan blive til jord, som jeg kan bruge til næring til mine grøntsager” siger hun.

 Grønne fingre og nye færdigheder

Mens mistbænkene og opbevaringskassen hurtigt tog form, greb andre fat om planteskeerne og gik i gang med at rydde ud i det ukrudt, som havde spredt sig i bedene, så de er helt klar til blomstring inden længe.

For Isabell Knoth Berthelsen, der til dagligt læser Journalistik på 2. semester og er nyt medlem af Klimahaven, har det været sjovt at få lov til at skabe noget, bygge, bore og save:

”At få lov til at save og bore og sådan nogle ting, det ville jeg ikke gøre normalt, så det synes jeg er meget fedt at prøve.”

Ifølge Maja Clement Frederiksen er det netop ”følelsen af at have skabt noget” sammen med mennesker, man ikke kender så godt, som hun håber, at deltagerne tog med sig hjem i lørdags.

Et sted at være sammen 

Udover at Klimahaven er et sted, hvor man kan få jord under neglene og se sine grøntsager gro, så er det ifølge Isabell Knoth Berthelsen især også det sociale, der trækker:

”Du kommer ud og møder nogle andre mennesker end dem, du studerer med. Det åbner til en del af SDU, som du ikke helt kender, som du ikke normalt ser i hverdagen” fortæller hun.

Selvom der som medlem følger havearbejde med, når man er del af Klimahaven, så indebærer det også meget andet.

”Vi vil gerne have, at det er et rart sted at være, og at man ikke kun kommer herud, fordi man skal fjerne ukrudt, men at man bare kan være her” fortæller Maja Clement Frederiksen.

Og det er også netop det sociale, som Isabell Knoth Berthelsen tager med sig fra lørdagens workshop:

”Det sociale er helt klart noget, jeg vil tage med, og det der med at have været udenfor nogle timer, det synes jeg er dejligt. Tiden er bare gået” fortæller hun.

Første spadestik på den nye sæson 

Den nye havesæson er i gang hos Klimahaven, og Isabell Knoth Berthelsen ser frem til det kommende haveår:

”Det, jeg måske ser mest frem til, er at kunne komme herud og plukke nogle ting, nogle krydderurter eller grøntsager, som jeg kan bruge derhjemme” siger hun og tilføjer:

”Det med at man kan se noget fra frø, der spirer, til det er noget, du kan spise – sådan fra jord til bord. Det synes jeg er ret fedt. Det glæder jeg mig til.”

For Maja Clement Frederiksen er håbet, at de i bestyrelsen i år kan tage deres erfaringer med fra sidste år, samt ”at der bliver ved med at komme mennesker herud og nye mennesker, der har lyst til at være med”.

Man kan blive medlem af Klimahaven hele året. Indtil videre har 30 studerende meldt sig som medlemmer i år, selvom sæsonen først lige er begyndt. I lørdags mødte 20 af medlemmerne op, og det glædede Maja Clement Frederiksen:

”Der er stor opbakning, det er ret fedt” siger hun.

For eksisterende og kommende medlemmer er der meget at glæde sig til i den kommende sæson. Ifølge Maja Clement Frederiksen er der nemlig både planteworkshop, vandretur og en mulig akroyoga-workshop på programmet. Derudover er haven til fri afbenyttelse igennem sæsonen, ”hvis man er træt af rust og beton”, som Maja Clement Frederiksen formulerer det.

SDU's Klimahave i Odense

  • SDU's Klimahave i Odense blev startet af studerende fra Den Grønne Studenterbevægelse
  • Klimahaven har eksisteret siden 2020
  • Klimahaven består af aktive medlemmer og en bestyrelse
  • Projektet blev igangsat af  Verdensmålspuljen på SDU

Sidst opdateret: 15.07.2022