Du kan se i dit studieforløb, hvornår din uddannelse indeholder valgfri elementer.
Valgfag og fagperspektiverende aktiviteter
Når der står valgfag eller fagperspektiverende aktivitet i dit studieforløb, betyder det, at du kan vælge mellem alle udbudte kurser og projekter på Naturvidenskab, som ikke er obligatoriske på din uddannelse, så længe du opfylder eventuelle indgangskrav.
Som bachelorstuderende må du gerne tage kurser på kandidatniveau som valgfag, så længe kurserne ikke er obligatoriske på den kandidatuddannelse, du eventuelt påtænker at tage efterfølgende.
Som kandidatstuderende må du gerne tage kurser på bachelorniveau som valgfag, så længe de ligger uden for dit primære fagområde.
Valgfag på andre fakulteter og universiteter
Du kan også søge om at tage kurser, der udbydes af et andet fakultet eller et andet universitet, og som ikke på forhånd er godkendt som valgfag eller fagperspektiverende aktiviteter. Det kræver, at du finder et kursus, som er fagligt relevant for din uddannelse, og som passer ind i dit studieforløb.
Enkelte kurser udbudt af andre fakulteter på SDU er obligatoriske på mindst én naturvidenskabelig uddannelse. Disse kurser er som udgangspunkt forhåndsgodkendt som valgfag på alle øvrige naturvidenskabelige uddannelser og fremgår af listen over udbudte kurser.
Hvis et kursus, du vil tage som valgfag, ikke på forhånd er godkendt som valgfag, skal du sende en ansøgning til dit studienævn om forhåndsgodkendelse af merit. Når studienævnet har godkendt kurset, skal du medsende forhåndsgodkendelsen, når du tilmelder dig kurset ved det fakultet/universitet, der udbyder kurset. Når du har bestået kurset, skal du kontakte Uddannelsesjura & Registratur via SPOC, så de kan registrere kurset som bestået.
Enkelte kurser, som udbydes af Det Naturvidenskabelige Fakultet, har deltagerbegrænsning.
Procedure for kurser med venteliste
Du skal have tilmeldt dig kurset rettidigt for at komme i betragtning.
Bemærk, at du desuden skal opfylde eventuelle indgangskrav.
Vi vurderer alle rettidigt tilmeldte studerende, når vi tildeler pladser til et kursus med deltagerbegrænsning, hvor antallet af tilmeldte studerende overstiger antallet af pladser på kurset.
De to mest brugte prioriteringsmetoder er følgende:
- De rettidigt tilmeldte studerende prioriteres administrativt efter deres dato for kursustilmelding.
- De rettidigt tilmeldte studerende prioriteres af det relevante fagmiljø på Det Naturvidenskabelige Fakultet på baggrund af en række kriterier, der i så fald fremgår af kursusbeskrivelsen.
Hvilken specifik metode, der benyttes ved prioriteringen, fremgår af kommentarfeltet i kursusbeskrivelsen.
Ph.d.-studerende har til enhver tid førsteprioritet til ph.d.-kurser.
Vi giver dig besked via e-mail, hvis du ikke får plads på kurset, men kommer på venteliste.
For at beholde din plads på et kursus med venteliste, skal du møde personligt op til kursets første undervisningstime, eller på en anden måde give underviseren besked om, at du ønsker at beholde din plads på kurset. Dette gælder også, hvis du er syg.
Hvis du udebliver fra første undervisningstime uden at give underviseren besked på forhånd, mister du din plads på kurset.
Hvis du ikke har fået plads på et kursus pga. kapacitetsmangel, bør du møde op til første undervisningstime alligevel.
Hvis studerende med plads på kurset udebliver fra første undervisningstime, mister de deres pladser på kurset. Studerende på venteliste vil herefter få tildelt eventuelle ledige pladser i den rækkefølge, de står på ventelisten. Kun studerende, der møder personligt op til første undervisningstime, kan komme i betragtning til at få en plads på kurset.
Når undervisningen starter, er ventelisten annulleret.
Du har mulighed for at bytte et valgfag ud med et andet indtil tre uger efter semesterstart. Det kræver dog, at visse kriterier er opfyldt.