Skip to main content

Specialiseringsprofiler

Hver specialiseringsprofil består af en række kurser og projekter som vi anbefaler, at du vælger imellem hvis du ønsker at specialisere dig inden for det pågældende forskningsområde.

Så vidt muligt tilstræber vi at kurser inden for samme specialiseringsprofil ikke overlapper skemamæssigt, hvis du følger det anbefalede studieforløb på normeret tid.

I fundamental fysik lærer du om de fundamentale love, der styrer universet som helhed såvel som dets fundamentale bestanddele.

Vi dækker fysik på den størst mulige skala, for eksempel generel relativitet og kosmologi, hvor vi udforsker universet som helhed. Vi dækker fysik på de mindst mulige skalaer, for eksempel i kvantefeltteori og astropartikelfysik, hvor vi studerer elementarpartikler og deres vekselvirkninger.

Desuden dækker vi fysik ved nogle af de mest ekstreme grænser, når vi udforsker sorte huller. Endelig dækker vi også nogle af de mest fascinerende mysterier i moderne fysik om mørkt stof og i kvantetyngdekraft.

Anbefalede efterårskurser

Anbefalede forårskurser

* Hvis du ønsker at opnå undervisningskompetence i Astronomi på gymnasieniveau, skal du vælge FY812, FY825 og FY826.

I computational physics lærer du at bruge computere som metode.

Fysikmodeller er matematiske ligninger, der kan beskrive alt fra et molekyle til hele universet. Du vil lære, hvordan du løser sådanne modeller numerisk ved at implementere dem i form af software. Ved at køre softwaren kan vi simulere en model og se, hvad den gør.

I fundamental fysik er vi ofte nødt til at anvende drastiske tilnærmelser til en teori for matematisk at udlede dens forudsigelser. Med simuleringer kan vi undersøge mere realistiske modeller og kontrollere validiteten af sådanne tilnærmelser. Ligesom eksperimentel fysik producerer simuleringer masser af data, og du vil lære at anvende fysik og statistik til at fortolke data og omdanne dem til nyttig og værdifuld viden.

Anbefalede efterårskurser

Anbefalede forårskurser

Specialeprojekter

Eksempler på specialeemner inden for computational physics

  • Model viscoelasticity of a biogel
  • Development of models of polymer based drug delivery systems
  • The statistics of non-equilibrium events in the Edwards-Anderson spin-glass
  • The area-law as an emergent property of agent-based ecosystem models
  • Rational design of molecular optical probes
  • Development of novel quantum chemistry embedding methods
  • Simulations of Ion Transport across membranes
  • Electro-mechanical coupling in biological membranes
  • Physics of origins of life processes
  • Technological evolution
  • Modelling of partitioning processes of hydrophobic drugs in lipid/water systems
  • In-silico synthesis of unimolecular soft nanoparticles under crowding

I biofysik lærer du hvordan fysikkens love bestemmer opførslen af levende systemer og bløde materialer.

Ofte er det muligt at beskrive et biologisk system med nogle få velkendte egenskaber og vekselvirkninger på kort skala, som så kan medføre en kompleks ’emergent’ opførsel på større skala. Hvis vi på denne måde kan identificere mekanismer for biologiske processer, kan den viden potentielt bruges i sygdomsbehandling eller til udvikling af nye teknologiske materialer.

Eksempler på biofysiske systemer som studeres på SDU, inkluderer levende celler, cellemembraner, flydende krystaller og polymerer.

Biofysikretningen benytter begreber og teknikker fra eksempelvis statistisk fysik, termodynamik, mekanik, optik, eksperimentelle metoder og mikroskopi.

Anbefalede efterårskurser

Anbefalede forårskurser

I optik og laserfysik lærer du, hvordan lys og stof vekselvirker – fra den klassiske skala med stråle- og bølgebeskrivelser ned til den skala, hvor kvantemekanik styrer atomernes og fotonernes vekselvirkninger.

Du lærer, hvordan dette anvendes i laserfysik og avancerede mikroskopiteknikker. Du kan også lære, hvordan disse teknikker bruges til at studere systemer, såsom biologiske celler og flydende krystaller.

Specialiseringen deler en del indhold med civilingeniøruddannelsen i Fysik og teknologi, men den giver også mulighed for at følge grundlæggende teoretiske fysikkurser som kvantefysik og avanceret statistisk fysik.

Anbefalede efterårskurser

Anbefalede forårskurser

Sidst opdateret: 01.12.2023