Skip to main content

Sannes specialehistorie

Et speciale uden krise
Mød op på universitetet hver dag. Stik forbi din vejleder så tit som muligt, men gør det kort. Og sørg for at strukturere din hverdag.
På den måde undgår du et sump-liv, hvor du det meste af dagen sidder og læser i joggingtøj og først tænker på bad og rigtig mad om aftenen.

Sådan lyder det fra Sanne Ellegaard Thomsen, som netop har modtaget et flot 10-tal for sit speciale.
Hun er dermed kandidat i medievidenskab fra Syddansk Universitet, og når hun tænker tilbage på de mange timer, hun i løbet af vinteren brugte på sin afsluttende opgave, har hun et par råd, hun gerne vil give videre.

- Jeg fik mulighed for at låne et lokale på Syddansk Universitet, som jeg delte med en medstuderende. Det betød, at jeg skulle møde hver dag, og at jeg kom tæt på min vejleder. Jeg kunne stikke hovedet ind til hende, hvis jeg havde brug for det, og på den måde undgik jeg en masse stress og fejldispositioner, fortæller Sanne Ellegaard Thomsen.

Det sidste kan hendes vejleder, adjunkt Heidi Philipsen, sagtens nikke genkendende til:

- Jeg synes, vi har gjort os nogle interessante erfaringer. Havde vi holdt os til det formelle, skulle Sanne kun have haft fire samtaler med mig i løbet af hele hendes speciale-periode. Nu kom hun ind på mit kontor, når hun havde brug hjælp. Det betød selvfølgelig flere samtaler, men de blev også kortere, og var der problemer, kunne vi tage dem i opløbet.

Heidi Philipsen tilføjer, at den lidt tættere kontakt måske vil hjælpe flere til at gennemføre specialet inden for den fastlagte tid.
- Jeg synes, at vi som universitet har en pligt til at sikre, at forløbet under hovedopgaven forløber så godt som muligt for de studerende, påpeger hun.

Coaching for studerende
Det er Dina Andersen enig i. Hun er projektleder ved VejledningsCentret på Syddansk Universitet, som blandt andet har til opgave at hjælpe universitetets studerende i forbindelse med deres afgangsprojekter.

- Studerende er forskellige, men der er helt sikkert mange, som har gavn af faste rammer hver dag, siger hun.
Hun oplyser i øvrigt, at Vejledningscentret på Syddansk Universitet har et specielt coaching-team, som gratis tilbyder at coache den studerende i forbindelse med specialet.

- Vi fokuserer ikke på det faglige men alt det andet. Hvordan strukturerer man tiden, og hvad gør man, hvis man mister gejsten? Vi afliver også myter om, at specialet er afgørende for, hvilke job man efterfølgende kan få. I det hele taget prøver vi at afstemme forventningerne hos den studerende og få vedkommende til at fastholde sit fokus. Der er selvfølgelig tale om individuel rådgivning af den enkelte, og man må gerne være anonym, fortæller Dina Andersen.

VejledningsCentret kan også hjælpe, hvis man er nervøs for at gå til eksamen, har personlige problemer eller overvejer et studieskifte.

Se også

Sidst opdateret: 07.02.2024