Skip to main content

IT-sikkerhed

Adgangskoden er den vigtigste beskyttelse mod misbrug af dine data og din person - vælg den med omhu og del den aldrig med andre.

Fire krav til adgangskoden

På SDU kræves der, at en adgangskode opfylder disse krav:

  1. Den er mindst 12 (tolv) tegn lang.
  2. Den indeholder både store og små bogstaver.
  3. Den indeholder tal.
  4. Den indeholder specialtegn (såsom #, ¤, % og {).

Det kan give dig et problem: Hvordan husker man sådan en smøre? Til det formål kan du udarbejde en huskeregel, mens du udtænker din adgangskode. Her er et eksempel - da det står på disse websider, må du naturligvis ikke bruge denne kode i praksis:

h8nt8n-S-1.1O

Denne gang volapyk kan huskes ved hjælp af sætningen: "Hottentotten Spiste først en Ostemad" Bemærk, hvordan tallene 8 og 1 indgår i koden. Det er dog ikke nok bare at tage et almindeligt ord og f.eks. udskifte e'erne med 3-taller og o'erne med nuller. Det findes der hackerværktøjer, som tager højde for.

Husk altid at benytte adgangskoder på din mobil og andre bærbare enheder.

Lås eller log ud, hver gang du forlader din pc.

Pauseskærm giver ekstra sikkerhed

Hvis du skulle glemme at låse din pc når du går, kan du få den til selv at gøre det, når du ikke har rørt mus eller tastatur i et vist tidsrum. Det gør du via pauseskærm-indstillingerne.

Kontakt din IT-afdeling, hvis du har brug for hjælp til at låse din computer.

Antivirusprogrammer hindrer virus i at inficere din enhed. Sørg for ALTID at være opdateret med de nyeste virussignaturer.

 

Sørg for at tage backup, så du har en sikkerhedskopi at falde tilbage på ed uheld. Gem dine dokumenter flere steder, så er du mindre sårbar.

Vær opmærksom på, at en låst dør faktisk betyder en låst dør. Derfor er det ikke alle, der skal have adgang.


En e-mail er ikke altid, hvad den giver sig ud for at være. E-mails kan indeholde vedhæftede filer og links, som du ikke bør åbne eller se på. Sund skepsis er dit bedste forsvar.

 

USB sticks er nemme at bruge og nemme at miste.

 

Se også retningslinjer for studerende.

Sidst opdateret: 18.09.2021