Fra bachelor til kandidat

Har du snart en bachelor, og vil du bygge videre på din faglighed? Så kan du vælge at søge ind på en kandidatuddannelse. Det kan både være på SDU eller på et andet universitet.

Hvis du vælger at søge ind på en kandidatuddannelse, kan du se frem til to år, hvor du får mulighed for at fordybe dig inden for netop det felt, som du brænder for og tone din faglige profil til dine interesser og ambitioner.

Når du vil søge ind på en kandidat

1. Hvordan finder du den rette kandidatuddannelse?

Du kan få et overblik over SDU's kandidatuddannelser og læse mere om de uddannelser, der har din interesse. I DIVA kan du desuden se, hvilke kandidatuddannelser din bacheloruddannelse giver adgang til til.

Det er også en god idé at vende dine overvejelser med andre, som kan give dig nye perspektiver. Du kan for eksempel tage fat i medstuderende, familie, venner eller søge sparring hos Karrierevejledningen.

2. Tjek om du lever op til adgangskravene

Når du er blevet klogere på hvilken eller hvilke kandidatuddannelser, som kunne være interessante for dig, er det en god idé at tjekke, om du lever op til adgangskravene.

Du finder adgangskravene på den enkelte uddannelses side – vælg den kandidatuddannelse, som du ønsker optagelse på, og tjek adgangskravene.

Tjek dine muligheder i DIVA
I DIVA kan du også se, hvilke kandidatuddannelser på SDU du med din bacheloruddannelse opfylder adgangskravene til.

3. Du har retskrav

Som bachelorstuderende på SDU er du garanteret en studieplads på den kandidatuddannelse på SDU, der bygger oven på din bacheloruddannelse. Du har krav på optagelse, hvis du søger ind på uddannelsen inden for tre år, efter du har afsluttet din bacheloruddannelse.

Beregningen af de tre år starter ved det første sommeroptag, efter du har afsluttet din bacheloruddannelse, uanset hvor længe du har været om at tage bacheloruddannelsen.

Hvis du for eksempel bliver færdig med din bacheloruddannelse i december 2019, har du krav på at blive optaget på den kandidatuddannelse, der bygger ovenpå, hvis du søger ind senest ved sommeroptaget 2023. Det samme gælder, hvis du bliver færdig med din bacheloruddannelse i juni 2020.

Det fremgår af den enkelte kandidatuddannelses adgangskrav, hvilken bacheloruddannelse der giver retskrav på optagelse.

Læs mere om retskrav på sdu.dk

4. Søg optagelse på kandidatuddannelse

Ansøgningsfristen til kandidatuddannelserne er som udgangspunkt 1. marts, hvis du vil starte i september samme år. Nogle kandidatuddannelser har desuden vinteroptag, ligesom der kan være andre ansøgningsfrister på kandidatuddannelser uden for SDU. Tjek derfor altid fristerne på den kandidatuddannelse, du vil søge ind på.

 

Kan jeg starte på min kandidatuddannelse, før jeg har afsluttet min bachelor?

Du søge om tilladelse til at følge op til 30 ECTS kandidatkurser, selvom du endnu ikke er helt færdig med din bacheloruddannelse.

Du får tilladelsen, hvis du har de nødvendige faglige forudsætninger. Her er det især afgørende, hvor meget du mangler at bestå på din bacheloruddannelse.

Læs mere på sdu.dk om tilmelding til kandidatkurser uden en afsluttet bachelor