Skip to main content

Trin 3. Det du kan


Her kan du læse mere om, hvad tidligere studerende fra din uddannelse fortæller, at de har taget med sig, og hvordan de bidrager i verden.

Gennemgangen er slet ikke udtømmende – du kan finde masser af studerende, som har brugt deres uddannelse på at lære andre ting, og som har skabt sig en fremtid, som man umuligt kunne have forudset.

Du vil også finde eksempler på, hvad tidligere studerende fortæller, de arbejder med. Men husk: Listen er uendeligt meget længere.

 

Hvilke muligheder giver din uddannelse i Audiologopædi?

Midt i studieforberedelser, eksamensopgaver og andre studieaktiviteter kan det være svært at få øje på, hvad alt dit arbejde med studiet i virkeligheden giver dig af kompetencer.

En uddannelse i Audiologopædi er en lang læreproces, hvor du blandt andet lærer at:

  • analysere klienters stemme, tale og sprog
  • foretage en faglig vurdering af eventuelle sprog-, tale- og/eller hørevanskeligheder
  • gøre dig relevante pædagogiske og metodiske overvejelser
  • planlægge, gennemføre og evaluere relevant intervention
  • forholde dig reflekterende og vurderende over for andres og egne tilgange og løsninger

Måske du nu sidder og tænker, at du arbejder med meget mere og andre spændende kompetencer på dit studie, og det er rigtig godt, for du er eksperten, der kan fortsætte ”listen” i løbet af dine studier.

Hvad bliver du, når du er færdig med din uddannelse? Det spørgsmål har du sikkert tit fået til familiefesterne uden du helt ved, hvad du skal svare. Det kan også være, at det er et spørgsmål, du stiller dig selv. Hvis du godt kunne tænke dig noget inspiration til et svar, er det godt, du læser med her. Du har nemlig mange muligheder med dine kompetencer.

Kort fortalt er Audiologopædi en tværfaglig uddannelse, som bygger bro mellem humaniora og sundhedsvidenskab. Uddannelsen giver dig redskaber til at se sprog, kommunikation og psykologi i sammenhæng med den menneskelige anatomi, fysiologi og neurologi. Med den viden i rygsækken kan du undersøge og behandle/undervise mange typer af klienter inden for det tale-hørepædagogiske område.

Helt konkret vil du fx kunne have et job, hvor du vil skulle:

  • udarbejde, udføre og evaluere behandling og/eller undervisning af personer med kommunikationsvanskeligheder
  • rådgive og vejlede klienter, pårørende og tværfaglige samarbejdspartnere
  • indgå i et fagligt og tværfagligt samarbejde omkring personer med kommunikationsvanskelighede

De fleste audiologopæder er ansat i regionalt eller kommunalt regi. På børneområdet er det typisk på en kommunal pædagogisk/psykologisk rådgivning (PPR), mens det på voksenområdet er ved et kommunalt eller regionalt tale-høreinstitut/kommunikationscenter. Efter strukturreformen i 2007 ansætter man også flere steder i landet audiologopæder direkte på sygehusafdelinger og genoptræningsinstitutioner.

Efter endt bacheloruddannelse kan du:

  • tage kandidatuddannelsen og blive yderligere kvalificeret indenfor audiologopædi
  • tage kandidatuddannelsen på deltid, mens du arbejder ved siden af
  • gå ud og søge job inden for det audiologopædiske praksisfelt

Region Syddanmark

Region Midtjylland

PPR Svendborg

Hospitalsenhed Midt

OUH


Flere gange i løbet af dine studier, kan du blive i tvivl om, hvad du skal bruge det til – og om du har valgt rigtigt. Selvom tvivl kan være ubehageligt, giver tvivl også anledning til at tænke over, hvilke valgmuligheder, du har i løbet af dine studier. Valgmulighederne kan være med til at tone din profil i den retning, du synes er spændende og giver mening for dine karriereplaner.

Måske tænker du, at det vil være spændende at arbejde på børneområdet med børn med udtalevanskeligheder, på voksenområdet med mennesker med senhjerneskade, med personer med hørenedsættelse, med stammen hos småbørn eller noget helt syttende, men du ved ikke om du har det, der skal til. Det har du heldigvis masser af muligheder for at finde ud af i løbet af din studietid.

Det kan være, at du synes, at det kan være spændende at komme i praktik (projektorienteret forløb) og/eller tage på et udlandsophold et semester i løbet af dine studier for at prøve kræfter med en anden kultur, afprøve dine kompetencer og opdage nye spændende muligheder.

Eller måske du overvejer at prøve kræfter med et studiejob, hvor du kan få mulighed for at løse opgaver, hvor du skal anvende nogle af dine kompetencer fra studiet og opdage nye karrieremuligheder, du ikke vidste ville være en mulighed for én med dine kompetencer.

Det er blandt mange andre ting den slags muligheder, der kan være med til at tone din profil og kaste et nyt lys på dine karrieremuligheder.

Hvis du har brug for et overblik over dine karrieremuligheder eller få sparring på, hvordan du når dertil, så kan du kontakte karrierevejledningen.

 

Har du brug for hjælp til at finde ud af, hvad du kan eller vil?

➤ Kontakt Karrierevejledningen


Sidst opdateret: 24.10.2023