Skip to main content

Anmeldelse: Ruben Søltoft brillerer med nyt onemanshow

Ruben Søltofts nye onemanshow lover en ærlig og mere voksen Ruben version 2.0. Og det leverer.

Af Emmely Lisius Norlander Smith, 13-09-2018

Foto: Anni Møllemand

Det er onsdag aften, og Ruben Søltofts onemanshowTing Fra Min Mund har premiere på Magasinet i Odense. Ting Fra Min Mund er ankommet tre år efter debutshowet, og her møder vi – ifølge komikeren selv – en mere ærlig og voksen Ruben. Det mentale vokseværk er ikke til at overse; showet er en underholdende og oplagt fortælling om at være en 31-årig single med hjertesorger.

Hjertesorger er, ligesom i Rubens første onemanshow, det altoverskyggende tema i Ting Fra Min Mund. Men denne gang føles det mere ægte. Til tonerne af ABBA’s ”Mama Mia” fortæller komikeren historier fra det forliste parforhold; historier, der syder af selverkendelse, sandfærdighed og smerte. Som så mange andre kunstnere har han brugt smerten som drivkraft til at skabe noget nyt. Temaet fungerer; for hvem har ikke haft det som Ruben?

”Var det for mærkeligt?”

Som i det første show er der tidspunkter, hvor komikerens jokes balancerer på en hårfin grænse mellem platte og underholdende. De knapt så forcerede dele af forestillingen vinder frem for dem, hvor Ruben prøver for hårdt, eller hvor det hele bliver lidt for besynderligt. ”Var det for mærkeligt?” spørger han således salen på et tidspunkt, og svaret er ja, men fordi størstedelen af showet ellers er enormt gennemført, gør det ikke så meget.

Med ærlighed kommer man længst

Ting Fra Min Mund har det, debutshowet Mit Hoved sommetider manglede, nemlig en klar rød tråd og materiale, som føles gennemarbejdet. Der er kommet struktur på Rubens krøllede tanketråde, men uden at de er blevet gemt væk eller tæmmet.

Men det, der bærer Ruben helt i mål, er showets ærlighed. Ved at udstille sine mest akavede oplevelser og upassende tanker rækker han ud til et publikum, der uden tvivl har lige så mange akavede oplevelser og upassende tanker i bagagen, og får os til at føle, at vi ikke er alene. På den måde bruger han komikken til dens fineste formål: at samle mennesker gennem latter.

Kort sagt:

Ruben Søltofts Ting Fra Min Mund er et fremragende onemanshow, der (næsten) aldrig taber tråden. Med sang, dans og excentrisk mimik er komikeren en underholdende og oplagt fortæller, der formår at bruge scenen, lokalet og publikum i sin optræden. Et publikum, der var underholdt, og som var med Ruben hele vejen. Så hvis septembers gråvejr har fået dig ned med nakken, eller bunken af pensumbøger i rygsækken allerede tynger dine skuldre, anbefaler vi på RUST, at du tjekker Ruben Søltofts nye onemanshow ud og får et godt grin, der kan lette på efterårshumøret.

Læs vores feature om Ruben Søltoft fra RUST nr. 5

Redaktionen afsluttet: 13.09.2018