Skip to main content
Kultur

Det skal du glæde dig til i 2021

2020 var et decideret (indsæt dit foretrukne ekspletiv)-år. Men frygt ej, 2021 kan ikke andet end at blive meget bedre, når der igen kan tændes op i højtaleranlæggene og ordet fest igen kan blive din yndlings weekend-aktivitet.

Af Adam Bouttai, , 21-01-2021

Der er ingen grund til at kaste blår i øjnene på denne højere læreanstalts studerende. Vaccinationspas, ind- og udenlandske mutationer samt befolkningens velvillighed i medgang og modgang - Der er så mange variabler, at det kan være svært at spå mere end et par uger frem. MERIT er blevet trætte af at trække aflysningsbanneret frem. Derfor har udsendinge været en tur på Moltke-Leth auktionshuset og fundet en vintage spåkugle vurderet til at stamme fra den Spanske Inkvisition. Budgettet er dermed allerede blæst af tyve dage inde i det nye år, så lad os se hvad redaktionens nyeste gadget dur til.

 

En generation går Great Gatsby på livet

Scenario 1: Covid-19 vaccinen bliver Årets Person Times Magazine, Pfizer modtager Nobelprisen i medicin og vi kan alle bivirkningsfrit få aflad for tolv måneders indefrossen kærlighed til livet. 

 

Tinderbox

24. - 26. juni

Hårde mænd med testosteron i venerne kneb en bette tåre, da det blev bebudet, at Armin van Buuren ikke fik lov til at rive Tusindårsskoven midt over. Landets absolut mest dedikerede dakkedak crowd skal dog nok få muligheden igen til at sætte Seismologisk Insitut i jordskælvsberedskab, når der trampes på Magicbox. Der er dog indtil videre kun ét navn på plakaten: Kashmir. Det er ikke nødvendigt at sige så meget udover at tegne et smukt billede af hvad der kan gå hen og blive det største fynske øjeblik i 2021. 40.000 mennesker og "The Aftermath" i Tusindårsskoven. Man får nærmest gåsehud bare af at tænke på det. Med kun et enkelt navn på plakaten hidtil, så er spåkuglen alligevel rødglødende: The Killers, Martin Garrix, The Lumineers, The Hives, Kings of Leon, Jung, Tessa, Sebastian Wibe, Emil Lange og Twenty One Pilots er blot nogle af de navne MERIT's nyindkøbte orakel spytter ud. Den er dog stadig i kalibreringsfasen. MERIT tør dog stadig uden tøve at udlodde kvajebajere til 100 læsere, hvis ikke minimum 8 ud af disse 10 forudsigelser holder stik til dette års endelige Tinderbox-plakat.

Roskilde

Roskilde Festival

26. juni - 3. juli 2021

Covid-19 har aldrig haft 'the orange feeling'. En uge med ølbong, franske kys og tvivlsom hygiejne er vist stik imod sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Det bliver dog forhåbentligt mindre livsfarligt at have en mere laissez faire holdning til livets umiddelbarheder. Billetter er i skrivende stund udsolgte, men det er muligt at opskrives venteliste. Lægger du inde med en årsgammel entre til Skandinaviens største festival, så kan du glæde dig til et kvalitetsniveau, der skriger langt væk af stjerne-bedryssede koncerter: Jada, Phoebe Bridgers, Thom Yorke, Tyler the Creator, The Strokes og Kendrick Lamar. Roskilde '21 bliver efter alt at dømme den udgave folk har glædet sig mest til, når festivalfolket igen kan komme på sjællandsk græs.

 

Skanderborg Festival

4. - 8. august

Med dato i august, så har Smuk Fest bedre odds end sommerens tidlige festivaller. Kendetegnende ved Smuk Fest er, at den østjyske sensommerperle byder på et mere folkeligt program, med fokus på etablerede og festsikre navne. Gorillaz er altid garanter for giga-tegneseriefest. Artigeardits fans er de sindssygeste shababs og popprinsesser, jeg har oplevet til dato, og den norske gulddreng Kygo skaber altid tropisk feel good, hvor end han spiller. Guilty pleasure faktoren er i top med Melanie C, Limp Bizkit og Kato således vi kan feste "all night long" med Lionel Richie, - prøv at hør: Det behøver ikke altid at være så artsy fintfølende, særligt så længe at Skanderborg-programmet rundes belejligt af med die spitze electronicishe Piooneren aus Deutschland. Hvis du husker 7 år tilbage til robotternes indtog på Orange så er der intet nyt over dimensionerne - det hedder stadig Kraftwerk 3D.

 

Same procedure as last year

Scenario 2: Alt går galt. Pfizer kan ikke levere til tiden, folk fravælger vaccinerne, og Bendtner, Kessler samt de andre usual suspects holder SAS-flyruterne kørende og alverdens mutationer i himmelflugt mod Danmark.

Uhørt

UHØRT

20. - 21. august

Stenbroens sejeste festival med morgendagens stjerner. Dette års UHØRT var en af de festivaller, hvor sortbørsbilletterne var ikkeeksisterende, for absolut ingen ville af med dem. Greta, Kara Moon, Skt. Delarge, Therese - dette års UHØRT har givet pejlemærkerne for hvem, der bliver store i 2021. Med et program stadig i støbeskeen, så er der mange ting, der taler for at UHØRT kommer til at showcase morgendagens stjerner - i år med færre forsamlingsrestriktionerne.

 

De fynske festivaller

Hvad så med de fynske festivaller? Parasol i Farvergården, 5700 Summer i Svendborg og Odenses Generator. Det er svært at sige. Hvor Generator fik trukket stikket med 24 timer inden show-start, så håber vi, at semesterstart i september byder på urban og EDM af bedste skuffe i locations rundt omkring Odense. Parasol og 5700 Summer blev til, ikke på trods, men på grund af Corona. Landets største artister gæstede på skift scenerne i det Svendborgensiske, hvor særligt Phlake, Hans Philip, Tim Christensen og ikke mindst Jung skabte rammerne for en legendarisk festival, der viste festival-Danmark fra sin mest dybfølte side. Hvorvidt festivalsommeren bliver med maks-antal, afstandsregler, og sing-along forbud må tiden vise. Corona eller ej, 5700 Summer bliver med al sandsynlighed en august-genganger i det danske kultur-årshjul.

 

Danmarks-Tournéerne

Noget af det mest fantastiske danske musik er udgivet i 2020. Jung, Angående Mig, Jada, Ganger, Tessa og listen kunne blive ved. 2020 har både givet fællessang, men måske også en større kærlighed for dansk musik. Kvaliteten af nationens skjalde har været monumental. Derfor ser MERIT som resten af landets musikelskere frem til en musikopbud, der kommer til at indeholde maksimal kvalitet. Landet brede publikum blev derfor i år snydt fra de allerstørste nye navne, mens de etablerede måtte spille for brøkdele af det vante publikum. 


Dizzy Mizz Lizzy

Dizzy Mizz Lizzy

Tag Danmarks største rockband: Fans er blevet decideret forargede over ikke at finde bandets nyeste udspil på anmeldernes favoritlister. 5 koncerter på Store Vega i streg og Psyched up Janis samt Bersærk som opvarmning. “Alter Echo” og resten af Dizzys bagkatalog samt en sublim lydoplevelse kommer til at brage i Odeon den 3. april og Sønderborg den. 16. april. 

 

Jung

Der findes ikke nok rosende ord til at beskrive dette mirakel, der hedder Jung. "To Timer I Træk" nåede med nød og næppe, at indfinde sig på min personlige liste over årets største danske hits med en release dato lidt i nytår. De har dog en hel generations kærlighed på deres skuldre. For med stor magt kommer også et stort ansvar. Jung er som at få formidlet Forbandede Ungdom på en baryton skabt af postmodernistiske sproglige finurligheder og sjælekrængede ungdoms-storhed. Med to tourneer der blev kraftigt decimeret til atomer, så vil 2021 blive året hvor Jung kan etablere deres position som sin generations vigtigste musik-magikere.

 

Jada

K.B.Hallen og Aarhus Congress Center kommer til at sætte rammerne for en gigantisk stemme på den danske musikscene. Læg dertil et altgehør for den storladne popsang, så er der med små ti måneder igen ingen tvivl om at både hitkartotek og publikumsantal er stærkt forøget, når kalenderen siger november. Indtil da, kan bagkataloget opfriskes - for med Jada er du aldrig alene.

 

Phlake og Suspekt får revanche

Odenses spillested Posten har et træfsikkert program med popsmeden Drew Sycamore, allestedsnærværende popkomet Clara, dødsmetal-familiefædrene i Baest og det meta postmodernistiske genialitet Hugorm, før endnu en omgang Live på Dokken løber af stablen i april.

 

Kulturmaskinen disker i foråret op med Mekdes, Ganger, Joyce, Søn og Patina. Det bliver altså ikke meget mere kvalitetsbevidst når man scroller igennem Kulturmaskinens forårsprogram. Læg dertil den randrusianske hitsmed Dopha og hendes debutalbum, der meget vel kan risikere udelukkende at bestå af hits. 2021 bliver et år, hvor man ikke blot nøjes, men kan vælge frit på allerøverste hylde. Det bliver også dilemmaernes år, hvor man en forårsaften kan stå i Odense og skulle vælge: vil jeg høre Dopha eller vil jeg høre Phlake den 1. maj. Totalt Sophie's Choice.

Sidst men ikke mindst, så får man lyst til at knibe en tåre for Nils Brandt og Co, samt 40.000 koncertgængere i Parken.  Minds of 99 giver revanche den 11. september i nationalstadionet. Samme genoprejsning ønskes også for  Suspekt, når de nedlægger DR's koncerthus. Datoerne for "I en sindssyg tid" er i skrivende stund stadig under udarbejdelse.

Redaktionen afsluttet: 21.01.2021