Skip to main content

Læs de seneste artikler

 • 26.10.2021

  Traditionernes fest vender endelig tilbage

  Med få dage tilbage inden, at Årsfesten sætter endnu et hak i en traditionsrig historie, har MERIT taget et nostalgisk kig på fejringen igennem tiderne.

 • 21.01.2021

  Det skal du glæde dig til i 2021

  2020 var et decideret (indsæt dit foretrukne ekspletiv)-år. Men frygt ej, 2021 kan ikke andet end at blive meget bedre, når der igen kan tændes op i højtaleranlæggene og ordet fest igen kan blive din yndlings weekend-aktivitet.

 • 18.01.2021

  MERIT er dit nye studentermagasin på SDU

  2021 bliver i virkeligheden glædens år. D. 20. januar venter nemlig årets begivenhed. Tre medier bliver til et, når Beton-TV, Staal radio og RUST-magasinet slår sig sammen og bliver MERIT. Året står derfor i nyhedens, underholdningens og kulturens tegn, når MERIT fra i morgen er klar til at levere en masse spændende indhold til alle jer studerende.

 • 08.01.2021

  Medicinstuderende klager over fysisk eksamen - "Det er ikke forsvarligt"

  I slutningen af december indsendte medicinstuderende ved SDU et klagebrev, der blev formuleret på baggrund af en beslutning om eksaminer med fysisk fremmøde. Tidligere tilkaldte medicinstuderende fra både Københavns Universitet og Aarhus Universitet sig opmærksomhed efter klager over eksaminer med fysisk fremmøde på trods af den raserende COVID-19-pandemi. Og i slutningen af december blev det så de medicinstuderende fra SDU’s tur.

 • 17.12.2020

  RUST's gode idéer til en coronavenlig julefrokost

  Fiskefilet med remolade, sildemadder i lange baner, for mange snaps og gode minder med venner og familie plejer at være en fast bestanddel af julemåneden. Men 2020 har tydeliggjort, at plejer er død, og at vi nu skal være kreative og finde på alternativer til den traditionelle julefrokost. RUST giver dig en række gode idéer til en utraditionel og coronavenlig julefrokost.

 • 29.11.2020

  Musikkalenderen - December

  Har du helt glemt hvordan det føles at gå til koncert? Fortvivl ej. Musiklivet i campusbyerne banker derudaf med et bredt line-up til enhver smag i løbet af december måned.

 • 24.11.2020

  Mød fem studerende, der stiller op til SDU-valget

  Inden længe løber valget på SDU af stablen, og din stemme kan afgøre, hvilke studerende der skal repræsentere de studerende for adskillige råd, nævn og udvalg. Mød en række af de studerende, der stiller op til dette års valg her.

 • 22.11.2020

  UNIVALG: Fem hurtige til studenterforeningerne

  Studenterdemokratiet giver de studerende mulighed for at få indflydelse på udbud af fag, eksamensformer, omlægningerne under corona, sociale arrangementer, de administrative systemer, universitetets økonomi og klimaaftryk og meget mere. Find ud af, hvad studenterforeningerne Agora-Listen og Syddanske Studerende står for her.

 • 20.11.2020

  Overblik: Valg på SDU

  Nu hvor vi har sundet os en smule oven på det amerikanske valg i starten af måneden, er det endnu en gang blevet valgtid. D. 24. og 25. november er det nemlig blevet tid til valg på SDU. RUST giver dig et overblik over de mest relevante informationer i forbindelse med valget for dig som studerende.

 • 31.10.2020

  Anmeldelse: Blackboard udskiftes med itslearning

  Fra forårssemestret 2021 er det farvel og tak til Blackboard. SDU’s platform hidtil skiftes nemlig ud og erstattes i stedet for af platformen itslearning.

 • 08.09.2020

  Studerende uden SU

  Hvordan får man et travlt fuldtidsstudium til at hænge sammen uden SU? RUST har talt med to studerende fra SDU, som har opbrugt SU'en og i stedet må arbejde for at komme i mål med studierne.

 • 04.09.2020

  Overblik: Hvor har de studerende noget at skulle have sagt på SDU

  SDU består af flere forskellige råd, nævn og udvalg, der har stor betydning for den daglige gang på universitetet, og hvorigennem vi studerende har stor indflydelse. Ikke desto mindre er der mange nye som gamle studerende, der ikke kender til disse.

 • 03.09.2020

  Virtuelle visioner om bedre undervisning

  Tre studerende fra SDU har startet virksomheden VitaSim, der gør det muligt for sundhedsfaglige studerende at øve praktiske færdigheder på virtuelle patienter ved brug af virtual reality.

 • 02.09.2020

  Nyt forældreforum for studerende med børn

  Et nyt forældreforum skal sikre bedre fællesskab og erfaringsudveksling mellem de studerende på SDU med børn.

 • 01.09.2020

  Studie- og semesterstart i en coronatid

  I denne uge vender de fleste af os studerende tilbage til SDU efter en lang pause siden marts, hvor universitetet lukkede ned som følge af COVID-19. Men hvad kan vi forvente af SDU her efter nedlukningen og sommerferien? Og hvordan bliver vores studie- eller semesterstart påvirket af restriktioner og lignende?

 • 31.08.2020

  Nye tider – RUST skal være mere bæredygtigt

  Det er på tide, at RUST ser realiteten i øjnene og tilpasser sig den virkelighed, som gælder for både mediet, men også dets læsere. Fra den 1. september 2020 vil RUST være et 100 procent online magasin.

 • 31.08.2020

  RUST anbefaler på Generator '20

  Den seneste udgave af Generator i februar nåede at blive den sidste inden en forandret musikverden, hvor sit-down er det nye sort og højlydt sing-along direkte bortvisningsgrund. Programmet har i år et bredere musikalsk udtryk med EDM, urban, heavy, guilty-pleasures og pop-up events. RUST har taget programmet under lup og anbefaler nogle af de bedste fester. 

 • 01.07.2020

  Studiemiljøundersøgelsen 2019 og festaflysninger 2020

  Ud fra godt 10.000 spørgeskemabesvarelser har SDU-studerende givet de store linjer i universitets studiemiljø. Resultatet er klart: SDU er et trygt sted at uddanne sig, med fine fysiske rammer og god trivsel.

 • 25.06.2020

  Anmeldelse: En roman om kvinders livsvalg

  Dette forår havde Malou Aamund sin forfatterdebut med romanen Maria om kvinders livsvalg. RUST har læst romanen og anmelder den for jer læsere, så I kan vurdere, hvorvidt den skal på sommerens læseliste.

 • 19.05.2020

  Instantkaffen kan endelig sættes på hylden

  I går åbnede caféer, restauranter og værtshuse igen efter en pause på et par måneder. På åbningsdagen sendte RUST en forsøgskanin afsted på cafétur.

 • 16.05.2020

  Nye standarder for online undervisning skaber uenighed mellem studenterorganisationerne

  Dette forårssemestret er svøbt i online undervisning, der har været af varierende kvalitet. Syddanske Studerende har kæmpet for at sætte en standard for, hvad der kan kaldes for undervisning. Agora-Listen er gået med på en løsning, men er stadig meget kritiske.

 • 09.05.2020

  Motivationen kan reddes med et webcam og lidt sydkoreansk inspiration

  Specialeskrivning er særlig ensomt i disse tider. Simone Sommer Degn mærkede hvordan motivationen druknede i overspringshandlinger. Redningen blev en tur på Youtube og kaldes oprindeligt for “gongbang”.

 • 08.05.2020

  20 ting du kan lave med dine bedste studiebuddies under COVID-19

  Er du ved at gå bananas af at være socialt begrænset på grund af COVID-19? Så læs med her. RUST har samlet inspiration til, hvad du og dine bedste studiebuddies kan lave sammen online.

 • 07.05.2020

  Karakterer betyder meget for de studerende

  Signe og Maya studerer begge på SDU i Odense, hvor eksamensperioden venter lige om hjørnet. Selvom de har ret forskellige forhold til karakterer, så er det klart for dem begge, at karakterer er forbundet med mange følelser.

 • 04.05.2020

  En vanskelig tid for specialeskrivende studerende

  Nedlukningen som følge af COVID-19 har medført udfordringer for kandidatstuderende, der netop er i gang med deres speciale. Connie Larsen sætter ord på disse udfordringer fra en specialeskrivers perspektiv.

 • 01.05.2020

  Anmeldelse: Kvote 2 - Når teknik tester tålmodighed og intellekt

  Nogle gange er det vigtigt at tage en stikprøvetest, med en skribent i fåreklæder. Spoiler alert: Denne anmeldelse burde mest af alt udbasuneres gennem formatet: Trustpilot-munddiarre i det ildrøde felt. Lad det være sagt med det samme, uniTEST 2020 er en katastrofe, og studerende ved SDU må bede til en højere magt, hvis stedprøverne i  maj og juni ikke skal ende lige så.

 • 28.04.2020

  Hver for sig, men sammen – Studenterpolitik i en coronatid

  Dette er et debatindlæg og er udelukkende et udtryk for skribentens egen holdning

 • 27.04.2020

  De studerendes psykiske helbred er særligt udsat under corona-krisen.

  Dette er et debatindlæg og er udelukkende et udtryk for skribentens egen holdning.

 • 07.04.2020

  Fjernundervisning er en pose blandede bolsjer

  I fire uger har de studerende siddet derhjemme i slåbrokken og taget imod undervisning. Digital undervisning, der varierer i indhold og kvalitet, alt efter hvad man læser. Dekan for det Sam-fundsvidenskabelige Fakultet, Jens Ringsmose, er dog meget tilfreds med den måde, der er taget hånd om situationen.

 • 04.04.2020

  Jobjungle tips

  Med en økonomisk krise, der peger mod årelang recession, har det aldrig været vigtigere at positionere sig selv som en organisations næste nyansatte. Så for alle, der søger studiejobs eller kan kalde sig nyudklækkede kandidater til sommer, kommer her alle insider tippene til at kunne snige sig foran i køen i den tætbefolkede jobjungle. 

 • 28.03.2020

  Karantæne anbefalinger

  Vi er måske få uger fra at se de første Tinder-dates med rumdragter, og kun én unødvendig tur i supermarkedet fra at blive ufrivillige hovedpersoner i "Fluernes Herre”. Toiletpapir bliver snart kongerigets eneste gyldige valuta. Danmark. Vi må kunne gøre det bedre. Bare rolig, det kan sagtens lykkes, hvis vi alle bliver hjemme. RUST har fundet det bedste af det bedste indhold på internettet og i bogreolen lige nu og her, så vi sammen kan redde sommeren.

 • 24.03.2020

  Studerende under covid19-lockdown

  Hvordan klarer de studerende studierne, når det fysiske SDU er lukket ned? Alexandra, Bjørn og Mille fortæller her om nogle af de erfaringer, de har gjort sig i løbet af de seneste 14 dage

 • 20.03.2020

  Udnyt corona-nedlukningen på bedste vis

  I dag har samfundet været lukket ned i godt og vel en uge. Sådan en nedlukning indebærer mange udfordringer. Vi studerende skal nu navigere rundt i online undervisning, langt mere selvstændighed og ansvar. RUST giver jer nogle gode ideer til at få det bedste ud af nedlukningstiden.

 • 17.03.2020

  Det politiske sportstalent der ville være jurist

  Emilie Aalestrup er 21 år, og har allerede været i elitesport i otte år. Hun spiller badminton på højt plan, men med de konservative værdier i blodet ved hun også, at det er karnov og ikke ketsjeren, der giver brød på bordet.

 • 13.03.2020

  Gode råd til en sund økonomi, mens man er på SU

  Det kan være uoverkommeligt, hvordan man får de 5.500 kr. til at række til en husleje på 3-4000 kr., mad, forsikringer, telefonregninger, bøger samt fornøjelser. Pengene slipper nemlig hurtigt op, og så kan det være svært at opretholde en sund økonomi uden de store bekymringer.

 • 09.03.2020

  Identitet, information og debat: En SDU-avis

  Københavns Universitet har “Uniavisen” og Aarhus Universitet har “Omnibus”. Mangler Syddansk Universitet en SDU-avis, der kan skabe identitet, højne informationsniveauet og styrke debatten blandt ansatte og studerende på SDU? Det mener Casper Sylvest, der er medlem af Universitetsrådet og lektor i historie på SDU.

 • 07.03.2020

  Når drømmeuddannelsen er en togtur værd

  Som studerende er 24 timer i døgnet ikke altid nok. Det gør det ikke nemmere at skulle pendle flere timer dagligt for at komme frem til drømmeuddannelsen og samtidigt have tid til at gøre sit bedste som studerende.

 • 04.03.2020

  Nat på universitetet

  Hvem passer på SDU om natten? Det gør blandt andre nattevagt Michael Kromann Jensen. RUST har mødt Michael til en snak om, hvordan det er at være nattevagt, og hvad man egentlig laver om natten på SDU.

 • 03.03.2020

  GAFFA-prisen 2020 giver dine playlister en hjælpende hånd

  Er du også kørt træt i den playliste på Spotify, som du lavede sidste år? Er du klar til at opdage ny musik og nye kunstnere? RUST var i onsdags til GAFFA-prisen 2020, som var propfyldt med god musikinspiration, som vi vil dele med jer.

 • 01.03.2020

  Frivillighed hænger ikke på træerne

  Mandag den 2. marts bliver kaffemaskinen tændt i den spritnye café Ved Siden Af. Den har været flere år undervejs og kæmpet med at få frivillige, men nu er dagen kommet til, at den første kaffe kan brygges.

 • 01.03.2020

  Anmeldelser: Generator Spring Party

  Essensen af forår, forandring og fornøjelse rammer på årets ekstra dag Odenses ungdom, med DIY guerilla rave, der emmer af charme og sjæl og holder publikum i et konstant højdespring mod klimaks.

 • 28.02.2020

  SDU satser på verdensmål - hvad skete der med de internationale semestre?

  Dette er et debatindlæg. Det er et udtryk for skribentens egen holdning.

 • 27.02.2020

  Vanvittigt videnskab bliver dissekeret i Spækbrættet

  I et radiostudie står to molekylærbiologer og griner over vanvittig videnskab. Med en skalpel af humor, skærer de forskning ind til benet og sætter den sammen på ny.

 • 24.02.2020

  Generator Spring Party

  Vanen tro betyder semesterstart, den odenseanske urban og EDM-festival, Generators, tilbagevenden. Efter en heftig omgang urban og dak i september er ventetiden heldigvis ved at være slut. RUST har gennemgået dette års første Generator program, der med et solidt line-up med garanti kommer til at levere endnu en odenseansk folkefest på lørdag.

 • 02.02.2020

  "We Are Your Friends. You'll Never Be Alone Again"

  Året 2020 kommer med stor sandsynlighed til at blive det mest storladne hidtil på fynsk grund. Faustix, Post Malone og Armin van Buuren. Med så sjæleopruskende øjeblikke i vente, så er det kun på sin plads, at årets første RUST musikanmeldelse er Jada.

 • 16.01.2020

  Den Ultimative Energidriktest

  I anledningen af ti-året for Red Bull på det danske marked skal der selvfølgelig spot på hvilken drik, der kan kåres som vinder af Den Ultimative Energidriktest.

 • 14.01.2020

  Emil er universitetsstuderende og fik på andet semester diagnosticeret ADHD

  En eksamensperiode plejer som regel at være grobund for nervøsitet og travlhed. For Emil er det en periode, som han frygter. Emil er universitetsstuderende og har samtidigt ADHD, hvilket gør de foreliggende eksaminer ekstra udfordrende.

 • 10.01.2020

  Professor som 32-årig

  32-årige Anton Pottegård blev i august udnævnt til professor i farmakoepidemiologi og klinisk farmaci ved Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet (SDU). RUST har mødt Anton til en snak om sit nyerhvervede professorat, hvordan det er, når arbejdet også er hobby og om at brænde for god vejledning af sine studerende.

 • 08.01.2020

  Farvel til specialesumpen

  Studiemiljøundersøgelser på Syddansk Universitet viser, at mange specialestuderende føler sig ensomme og afskåret fra det sociale liv på studiet. Et nyt forløb skal sikre specialestuderende et fællesskab, hvor de kan udveksle erfaringer og oplevelser om specialeprocessen. RUST har talt med Michelle Esbensen, der er i gang med at skrive speciale og som har deltaget i Specialegruppen i løbet af efteråret 2019.

 • 01.01.2020

  Vi skal have gang i debatten

  Tør du tage en debat?

 • 22.12.2019

  eduroam for begyndere

  I anledning af universitets Awareness kampagne vedrørende datasikkerhed og beskyttelse, sætter RUST fokus på det foretrukne trådløse netværk for studerende globalt.

 • 11.12.2019

  En julalistisk julekalender skal redde dit julehumør

  Julen varer lige til påske. Det mener Emilie Søndergaard Christiansen og Stine Ploug Christiansen. De har optaget en julekalender for at redde dit julehumør fra at fryse til i eksamensfrost. Den handler, om det eneste rigtige en julekalender skal handle om. Jul.

 • 09.12.2019

  Et år er gået – Hvor er Agoralisten i dag

  Til universitetsvalget i 2018 havde en gruppe studerende på statskundskab visioner. De havde mål for studenterdemokratiet og de studerende på SDU. De fik et flot valg, men en træg begyndelse.

 • 05.12.2019

  Sæsonafslutning: Science and Beers

  Studenterhuset afslutter på fredag en sæson i en hellig alliance mellem studielivets to søjler:  Videnskab og øl serveret i et arrangement, der bedst kan beskrives som Folkeuniversitet med promiller.

 • 03.12.2019

  Uddannelsesloftet bliver skrottet

  Mandag aften trådte finansminister, Nicolai Wammen, ud af forhandlingslokalerne i Finansministeriet og præsenterede finansloven for 2020. Om denne kunne han blandt andet fortælle, at uddannelsesloftet bliver afskaffet med virkning fra den 1. juli 2020.

 • 27.11.2019

  11 studienævn og ét Ph.d.-udvalg har kampvalg

  Det lyder voldsomt, men kampvalg er mere demokratisk, end ordlyden giver udtryk for. Det er faktisk mere demokratisk, end fredsvalgene i de resterende 54 studienævn og Ph.d.-udvalg.

 • 18.11.2019

  Reportage: Club Awards 2019

  I anledning af musikårets afslutning har RUST været på årets installation af Club Awards. RUST bringer i den forbindelse de mest relevante analyser af årets musikudbud med odenseanske briller, og så bliver redaktionens spåkugle endnu en gang støvet af.

 • 16.11.2019

  Studerende frygter for trivsel på SDU

  Næstformand i Agoralisten, Ida Bech Karlsen frygter, at SDU bruger FN´s verdensmål som et PR- stunt. I stedet for at promovere SDU på de grønne verdensmål, burde ledelsen tænke over trivslen blandt de studerende og ansatte på universitetet.

 • 13.11.2019

  Hold på SDU Fitness: Yoga

  Dybt nede i SDU’s kælder kan man finde ro og fokus i en hektisk hverdag. SDU Fitness tilbyder nemlig holdet Yoga, som hjælper dig med at holde hovedet koldt samt at styrke din krop og udholdenhed.

 • 10.11.2019

  Techno på odenseansk

  Techno-festen Odeology er tilbage og stresstester denne fredag nat Kulturmaskinens lydsystem i Odenses mest behagelige gå-i-byen atmosfære.

 • 06.11.2019

  Der er studienævnsvalg på SDU og du kan stadig nå at stille op

  Tirsdag den 26. november kl. 09 løber dettes års studienævnsvalg af stablen. Studienævnet er en samling af studerende, og undervisere på dit institut eller fakultet, som sikrer kvaliteten på din uddannelse.

 • 26.10.2019

  Årsfesten 2019: Anmeldelser

  Et, på papiret, ambitiøst musikalsk lineup på Campustorvet fredag aften bød på en pose blandede bolscher, hvor kun én artist kom, så og sejrede til en totalt udsolgt årsfest. 

 • 21.10.2019

  Hold på SDU Fitness: HIIT

  Lunges, Burpees og dødløft. Lyder det som noget for dig? Så kunne det være, du skulle melde dig til et af de kommende HIIT-holdtræninger hos SDU Fitness. Her får du mulighed for at få brugt og trænet alle dine muskler, også dem du ikke vidste, du havde.

 • 11.10.2019

  Formand ud af det blå

  Da en efterskoleven fik Morten Kofod til at melde sig ind i Syddanske Studerende i foråret 2018, havde han ikke regnet med at sidde for bordenden med formandshatten på et år efter.

 • 03.10.2019

  I krydsfeltet mellem ingeniørvidenskab og humaniora

  Imens vi andre fortsat lod sommerferiehjernerne ligge i blød, deltog 17 kursister i det splinternye sommerkursus “At sætte historier i spil”. Kurset har i høj grad, gennem fokus på manuskriptudvikling til computerspil, formået at forene ingeniørstuderende og humaniorastuderende.

 • 30.09.2019

  Hold på SDU Fitness: DanceFit

  Har du hygget dig lidt for meget i løbet af sommeren, brugt for mange uger på langs i sengen og spist en magnum for meget om dagen? Så får du nu lidt inspiration til et af de mange hold, som SDU Fitness tilbyder her efter sommerferien, nemlig DanceFit.

 • 26.09.2019

  Toiletter med personlighed

  Vandcenter Syd brugte i 2017, 650.000 kr. på at rense tilstoppede pumper. Penge der kunne gøre vandregningen billigere, hvis ikke vi skyllede hår, vatpinde og vådservietter ud i toilettet. Lukas Juhl Lyk Teichert og Didde Marie Jacobsen fra SDU har sat sig for at ændre vores adfærd, så vi kun bruger toilettet til lort, pis og papir.

 • 23.09.2019

  Sammen skal du og SDU være med til at skabe en bedre verden

  Du har måske ikke bemærket det? Noget er forandret, siden du sidst satte dine fødder på gydehyttens grå betongulv. Det er ikke en ydre, men en indre transformation, der betyder, at SDU nu vil gå ind i kampen for en bedre verden ved så at sige: ”Gå all in på FN’s 17 verdensmål”

 • 22.09.2019

  Hvorfor alkoholfri rustur?

  De fleste forbinder en rustur med nye relationer, sjove lege og et stort indtag af alkohol. De fleste af de nye studerende har allerede været på deres rustur, eller også venter den lige om hjørnet. Mange vil måske derfor undre sig, når de hører ”en alkoholfri rustur”, for kan det da virkelig passe? Men det kan det. Hos studier som Statskundskab og Samfundsfag skal de nye studerende også bruge flere dage på at lege og skabe nye relationer til deres medstuderende, men modsat den ”klassiske” rustur, har man hos Statskundskab og Samfundsfag droppet alkoholen det meste af turen.

 • 18.09.2019

  Guide til en god studiestart

  En ny start er ikke altid nem. Der er mange nye ting, som man skal vænne sig til, når man er ny studerende på SDU. Kommer man fra sabbatår eller gymnasiet, skal man lære, hvad det vil sige at være universitetsstuderende, og derfor giver RUST jer nye studerende en guide til en god start på universitet.

 • 17.09.2019

  Ny på Syddansk Universitet

  Fagre nye verden! SDU har i år tilbudt 5298 nye studerende en studieplads. For alle de nye studerende venter en - forhåbentligt - fremragende og uforglemmelig studiestart, og for de fleste nok også nogle hektiske dage: En overflod af informationer og ny viden, et utal af nye studiekammerater med navne at holde styr på og ukendte egne af SDU-junglens lange gange og mange lokaler skal udforskes. RUST har før studiestart mødt tre nye studerende og spurgt ind til deres forventninger i forbindelse med studiestart. Læs med her og find ud af hvilke studier Oliver, Johanna og Gitte har valgt, hvorfor de er havnet på SDU, om de har været nervøse for studiestart, og hvad de har glædet sig allermest til ved at starte på universitet.

 • 16.09.2019

  Breaking News: 'Semesterstartsfest' har fået en ny definition

  RUST kunne i forrige artikel om SSF '19 berette om overhængende risiko for at breaking news bannerne skulle hives frem. Konklusionen har allerede haft en foreløbig prognose, men nu er påstandene blevet til fakta. 

 • 13.09.2019

  SSF '19 kommer til at sætte nye standarder

  Telefonerne hos SDU-studerende er i disse dage rødglødende fra venner og bekendte, der ivrigt gør kur til at blive deres plus one. FOMO-feberen er over SDU, og lad det være slået fast med syvtommersøm: Hypen er retfærdiggjort.

 • 11.09.2019

  Indberetninger om eksamenssnyd på SDU er i let stigning

  De kommende nøgletal i "Eksamensuregelmæssigheder - Årsrapport 2018" (2019), produceret af Uddannelsesjuridisk Team, viser en let stigning i eksamensuregelmæssigheder på Syddansk Universitet. Tallene kan umiddelbart virke alarmerende, men er ved et nærmere eftersyn resultatet af SDU's mangeårige strategi for at bekæmpe eksamenssnyd under projektet "Troværdige eksaminer".

 • 11.09.2019

  Rettighedsalliancen melder om øget ulovlig fildeling af elektroniske lærebøger

  Semesterstart betyder ny pensumlitteratur. I lukkede Facebook-grupper og med uskyldigt udseende Dropbox-links lokkes der med gratis PDF'er, men bag download-knappen gemmer der sig imidlertid en ulovlighed.

 • 11.09.2019

  Forsigtighed er ikke en kvalitet vi hylder

  Valget af uddannelse. Jonatan Spang tog et. Du har taget et, men du ved endnu ikke helt, hvad det fører med sig. Hvis kortene havde ligget anderledes, havde du måske set Jonatan Spang i en præ-stekjole prædike til et bryllup.

 • 10.09.2019

  Kunsten på SDU guider dig gennem alle tider

  Siden 1966 har SDU opbygget en mangfoldig og unik kunstsamling, der er skabt specifikt til bygningerne. Samlingen afspejler udviklingen af den offentlige kunst og du kan i byggeriet møde kunstværker, der markerer SDU’s historie, giver campusser identitet og nye perspektiver på videnskab.

 • 10.09.2019

  Studievenlig guide til Odense

  Uanset om du lige er flyttet til Odense eller bare har brug for lidt inspiration, så bør du læse med her. RUST har - i anledningen af studiestart - sammensat en studievenlig kultur-, mad og aktivitetsguide til dig og dine studiebuddies. I guiden finder du anbefalinger om alt fra en god burger, til teater- og musikoplevelser, museumsbesøg, hyggelige cafeer og andre odenseanske attraktioner til studievenlige priser.

 • 09.09.2019

  RUST på Generator Festival 2019

  Er du en af dem, der ikke kunne komme med på Generator Festival, eller som ikke havde fået købt en billet? Er du en af dem, der havde drukket lidt for meget øl og derfor ikke kan huske festivalen? Eller kunne du blot tænke dig at gå lidt tilbage i tiden og genopfriske den fede fest? Så fortvivl ej! RUST giver dig her en foto- og stemningsreportage propfyldt med billeder fra festivalens strabadser fra Generator 2019.

 • 09.09.2019

  Semesterstartsfesten har brug for din hjælp

  Danmarks største semesterstartsfest løber af stablen om mindre end en uge, men der er stadig brug for flere frivillige til at sætte gang i løjerne på lørdag den 14. september. 

 • 08.09.2019

  Danmarks konge af dakkedak får Odense til at selvantænde

  Efter en sommer med stærke optrædener i det danske festival landskab er Faustix tilbage på fynsk grund, med et vanvittigt sæt og en energi, der bare er indbegrebet af rave.

 • 08.09.2019

  Odenses borgmesterkæde skiftede ejermand for en time

  Odense fik sig for en nat ny øverstbefalende, der havde ét enkelt beslutningsforslag på bordet, nemlig at få Odenses rådhusplads til at gå op i tramp og røg. Under den perfekte kontekst og et mere stringent arrangement af sætlisten, end på sommerens folkefest på Magicbox, viser det sig hurtigt, at det er en mere end kvalificeret forudsigelse, at Martin Jensen til oktober, også i år, kan forvente et stort spring op ad DJ Mag's Top 100 rangstige. 

 • 07.09.2019

  Anmeldelser: Fredag

  Traditionen tro byder Generator op til fredags-gadefest, der hverken kræver billet eller billed-id. Både vejr og lydsystem viser sig dog desværre fra sin værste side, men ingen af delene forhindrer en gigantisk dansefest i Vestergade denne aften. 

 • 06.09.2019

  Anmeldelser: Torsdag

  Et kort kig på torsdagens program på Amfipladsen viser, at det er dagen hvor upcoming talenter gnubber albuer med dansk club musiks helt store navne, inden festivalpublikummet behørigt kan sparkes ind i natten med et sandt undergrunds technobrag på Studenterhuset.

 • 05.09.2019

  Gadefesten vender tilbage

  Odenses svar på Distortion er tilbage med et musikprogram, der flyder over af talent og har tramper garanti, uden at hele og halve bydele raseres under festivitassen. Endnu engang disker holdet bag Generator op med de mest kæberaslende danske navne inden for EDM og hiphop. Efter at Amfipladsen indhylles i røg og damp torsdag, gadefest på Sankt Anne plads fredag så venter til en vanvittig afslutningsfest på Klingenberg. RUST har taget et kig på festivalens hovednavne.

 • 27.06.2019

  Det skal du opleve på årets Tinderbox festival

  I går blev årets Tinderbox festival skudt i gang, og du har måske allerede drukket øl og farverige drinks, hapset noget fra det store madudvalg og lyttet til Billie Eilish, Faustix eller andet godt.  Men, der er faktisk meget andet, man kan opleve i Tusindårsskoven i disse dage, og vi guider dig her igennem de ting, der kan gøre Tinderbox 2019 anderledes. 

 • 25.06.2019

  Er det værd for studerende at tage på Folkemødet?

  Bertel Haarder kaldte det for en politisk Roskilde Festival. Det foregår på den dejlige ferie ø, der er kendt for rundkirker og troldedrengen Krølle-Bølle. Dets primære formål er at styrke det danske demokrati gennem dialog mellem borgere, politikere og erhvervslivet. Det er selvfølgelig Folkemødet, der tales om.

 • 03.06.2019

  Rigtig grøn eller pyntegrøn?

  Folketingsvalgkampen ligger og syder og bobler uden for eksamenernes tunnelsyn. Det kan virke uoverskueligt, når du er halvt begravet i pensum og kun lige følger med i øjenkrogen. Hvis du da overhovedet følger med. Valgkampen er fyldt med store armbevægelser og lukrative løfter fra politikere, der næsten er klar til at skrive din eksamen, hvis du bare giver dem din stemme. Vælgermødet på medietorvet den 27. maj var heller ingen undtagelse. Der var dækket godt op med valgflæsk til de eksamenstunge hoveder.

 • 03.06.2019

  Christian bliver blind om fire år

  Prognosen forudser, at han bliver blind som 30-årig. Alligevel formår 26-årige Christian Klarskov at bestå optagelsesprøver og klare en hverdag på universitetet, mens synet langsomt svinder bort.

 • 22.05.2019

  Studenterskribenter til RUST

 • 19.05.2019

  Guide: sådan overlever du cykelparkeringen på SDU

  Her er tre råd til, hvordan du overlever cykelparkeringen ved hovedindgangen til Syddansk Universitet i Odense.

 • 24.04.2019

  Klimaet skal reddes i fællesskab

  Christel Louisa Burrett er frivillig i Den Grønne Studenterbevægelse i Odense. Hun tror, at fællesskab er nøglen til at bremse klimakrisen.

 • 23.04.2019

  ”Kun dygtige danskere går på universitetet”

  Med et 12-tal kunne Shagofta Sayed i marts sætte et punktum for hendes speciale i biomedicin på Syddansk Universitet. Men det lå langt fra i kortene, at Shagofta skulle tage en universitetsuddannelse, da hun i 2001 flygtede fra Afghanistan til Danmark med sin familie.

 • 09.04.2019

  Nico er Pokémon Go-afhængig

  Nico Kristian Lund går på SDU i Odense og er afhængig af mobilspillet Pokémon Go.

 • 01.04.2019

  Studerende krænkede over kæmpe fallos skulptur foran hovedindgangen

  Medlemmer af studieforeningen ”Ligestillede Studerende Danmark” har indberettet en klage til Syddansk Universitets bestyrelse over den 19 meter høje søjle ved SDU’s hovedindgang. Foreningen mener, at søjlen forestiller en kæmpe fallos og symboliserer en forældet mandschauvinistisk tankegang, der ikke hører hjemme på et moderne universitet.

 • 25.03.2019

  Klumme: Hvorfor er Disney gudstjeneste et hit hos unge?

  Hvad er det ved Disneys musik, der kan få hundredvis af unge til at bruge deres fredag aften i en kirke?

 • 22.03.2019

  Hold en pause fra studierne med disse 6 ting

  Semesteret er lige startet, og du føler dig frisk og klar til ny læring efter en veloverstået ferie. Motivationen er i top. Du har måske endda indgået et nytårsforsæt med dig selv om, at det endelig er tidspunktet, hvor du yder en ekstra indsats med studierne. Men når hverdagens rutiner rammer, og studiet fylder det meste af dit liv, så er det vigtigt at huske at holde pauser. Derfor kommer her seks ting, du kan lave, hvis studierne er i gang med at overtage dit liv. De kan i sidste ende gøre din hverdag langt mere effektiv.

 • 09.03.2019

  Anmeldelse: Fremtidens musikere redder GAFFA-Prisen

  Årets GAFFA-Prisen blev båret igennem af unge, engagerede artister.

 • 08.03.2019

  GAFFA-prisen 2019: En aften fyldt med punkter

  Der var både høj musik, høj stemning og højt hår at spotte til årets GAFFA-pris, da den løb af stablen på Odeon i går aftes. Vi har taget et kig på aftenens højdepunkt, lavpunkt, midtpunkt og en helt masse andre punkter.

 • 26.02.2019

  RUST gennem tiden

  Hvordan så RUST Magasinet egentlig ud i 1988? Og hvad er der sket siden? Redaktionen har været en tur i universitetshistorisk arkiv for at give dig et historisk tilbageblik på udviklingen af dit yndlingsstudentermagasin, RUST.

 • 11.02.2019

  Dumpet

  Tobias Sonne måtte bruge sit tredje og sidste prøveforsøg på at bestå et fag og undgå at blive smidt ud af sit drømmestudie.

 • 06.02.2019

  Vild, vildere, Grønland

  Grønland er vild natur, fremmed kultur og et smukt rejsemål. Men for mig betyder landet så meget mere.

 • 06.02.2019

  Guide: Få flere penge mellem hænderne som ny studerende

  I denne guide giver RUST dig 6 tips til, hvordan du undgår at gå bankerot som ny studerende på Syddansk Universitet. Dette er ikke en moralprædiken om, at du skal være opmærksom på dit budget eller spare op til uforudsete udgifter, men hvordan du aktivt og konkret kan spare eller tjene til dagen og vejen.

 • 06.02.2019

  En mands skrald er en anden mands bifald

  Karolina er 25 år og er SDU-alumne fra psykologi. Hun er en såkaldt skralder, som leder efter kasserede madvarer i containere. Hun har skraldet i over fem år og sparer således flere penge om måneden på mad. Men hun gør det ikke kun af økonomiske årsager, hun gør det også af ren og skær lyst.

 • 06.02.2019

  Uddannelse er for alle

  Henrik Vestergaard Stokholm. Han er rektor ved Nyborg Gymnasium, og du har sikkert hørt navnet før. Han har siden december 2018 fået en del medieomtale i en sag, hvor han har kæmpet for, at to udvisningstruede piger kan få lov til at fortsætte undervisningen på gymnasiet. Men det handler for ham ikke om at komme med et politisk budskab. Det handler derimod om en bestemt doktrin inden for læring; uddannelse er for alle.

 • 23.01.2019

  Rytmisk gymnastik - prøvetræning med svedgaranti

  Kan man gå til sport samtidig med, at man studerer på SDU? For at besvare det spørgsmål har jeg sat mig for at finde ud af mere om de mange sportstilbud, som SDU sport tilbyder. I denne udgave starter jeg i gymnastikafdelingen, hvor jeg prøver rytmisk gymnastik af.

 • 27.12.2018

  Klumme: Hvorfor bliver vi ved med at jagte det perfekte nytår?

  Nytår bør være årets bedste aften, men er for mig og mange andre i stedet fyldt med uforløste forventninger. Så hvorfor fortsætter vi med at stræbe efter den perfekte nytårsaften?

 • 17.12.2018

  Et kig i studiehjemmet - lejligheden

  Studiestart betyder ikke kun dyre bøger, nye venner og al den øl, som leveren kan trække. Det betyder også, at det, for de fleste, er tid til at hive teltpløkkerne op og flytte væk fra mor og far. Men hvor flytter de studerende egentlig hen, når de starter et nyt kapitel i Odense? Er det i delelejligheden med den gode kammerat? Den forældrekøbte istandsatte lejlighed? Eller kollegieværelset med den billige husleje?  

 • 17.12.2018

  ”Man skal tage sig selv og sin sorg alvorligt”

  I februar starter studenterpræst og psykologistuderende sorggruppe for studerende på SDU i Odense.

 • 10.12.2018

  SDU tester: Nissehuer

  Den klassiske, den festlige eller Tuborgs? RUST har bedt de studerende på SDU om at kåre den bedste nissehue.

 • 10.12.2018

  3D-print din julegave

  December er i gang, og det betyder, at julen kommer nærmere. Jul er for mange lig med overflod af lækker mad, familietid, hygge og en masse julefrokoster. Julen er en tid uden bekymringer, hvor det handler om at give og modtage. På selve juleaften vises kærligheden mellem mennesker ofte ved en fysisk gave under juletræet.

 • 05.12.2018

  Slip fantasien løs

  Det kan være svært at huske sin fantasi, når man er studerende og travlt optaget af et voksent ansvar. 24-årige Laura Nielsen er en af dem, der i den grad bruger fantasien i sin hobby som cosplayer.

 • 01.12.2018

  Et kig i studiehjemmet - Rækkehuset

  Studiestart betyder ikke kun dyre bøger, nye venner og al den øl, som leveren kan trække. Det betyder også, at det for de fleste er tid til at hive teltpløkkerne op og flytte væk fra mor og far. Men hvor flytter de studerende egentlig hen, når de starter et nyt kapitel i Odense? Er det i delelejligheden med den gode kammerat? Den forældrekøbte istandsatte lejlighed? Eller kollegieværelset med den billige husleje?

 • 01.12.2018

  Jonas Blom er årets underviser på SDU 

  Jonas Nygaard Blom er lektor ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Han er en ægte ordekvilibrist og ved alt om kommaer, sætningsskemaer og fonetik. Og så er han netop blevet kåret til årets underviser på SDU.

 • 29.11.2018

  "Min far er julemand"

  Thao Dinh har nogle betydeligt andre minder omkring den 24. december end de fleste andre studerende. Han har nemlig i mange år været julenisse, når hans far har kørt Sydfyn rundt for at sprede juleglæde som julemand.

 • 14.11.2018

  DIGURA hjælper studerende i kamp mod urimelige udlejere

  Det kan være svært at overskue lejekontrakten, vurdere prisniveauet af huslejen eller håndtere udlejeren, når man er studerende og ny på boligmarkedet. Det skal nu blive meget lettere med hjælp fra DIGURA, som tager kampen op med lejere, der føler sig uretfærdigt behandlet. Et tilbud, som 23-årige Mette Sonne Rohde havde sat pris på, da hun for knap et år siden stod i en problematisk situation med sin udlejer.

 • 10.11.2018

  Sebastian jagter de kreative hjerner

  ”Jeg er ikke kreativ”. Måske siger du sådan om dig selv, måske hører du ordene forlade dine venners munde, eller måske er du ligesom 23-årige Sebastian Stork ved at være godt træt af at høre sætningen. For at finde kreativiteten og ikke mindst vise dens mange facetter har Sebastian derfor lavet webserien De Kreative Hjerner, der havde premiere d. 6. september.

 • 06.11.2018

  Banko for studerende - galt eller genialt?

  Som studerende er man altid på jagt efter studierabatter, studietilbud og diverse muligheder for gratis mad, der kan forsøde tilværelsen på SU. Men har man tænkt på banko? Det drister RUST sig til at antage, at man ikke har, og netop derfor tog vi et smut til bankospil for at undersøge, om banko kunne være et (genialt) middel til at få flere penge (eller ænder) mellem hænderne som studerende.

 • 06.11.2018

  Jacob trak det korte strå

  Da Jacob Fosgrau går pilgrimsvandringen “Caminoen” i Spanien, får han en hjerneblødning og bliver lam i højre side af kroppen. Lægerne i Spanien siger som det første, at han måske ikke overlever, men Jacobs målrettede sind kæmper ham tilbage igen. Det, kæresten Mathilda og så musikken.

 • 27.10.2018

  (Års)Festen, der samler de studerende

  Fine kjoler i forskelligt prisleje, gourmet-menu og et mix af ansatte, studerende og undervisere. Det er de ting, der indkapsler konceptet omkring Syddansk Universitets årsfest, der kører på sit 52’ende år. Og det er de studerende meget bevidste omkring.

 • 19.09.2018

  Mød Ruben Søltoft version 2.0 i nyt onemanshow

  Excentrisk mimik, gakkede formuleringer og fantasifulde jokes. Det er sådan, vi bedst kender og elsker komikeren Ruben Søltoft. Men med det nye onemanshow ”Ting fra min mund” på vej, er det blevet tid til at møde Ruben version 2.0.

 • 16.09.2018

  Anmeldelse: Plads til humor, aktiviteter og musikalsk ekstase

  Synet af ølbowling-baner i neon og lugten af Steff Houlberg-pølser var blot to af de sanselige indtryk, som RUST blev mødt af til Semesterstartsfesten 2018. Sammen med mange tusind andre studerende tog vi derfra igen med musik i maven, smil på læberne og en reel følelse af lettethed.

 • 13.09.2018

  Anmeldelse: Ruben Søltoft brillerer med nyt onemanshow

  Ruben Søltofts nye onemanshow lover en ærlig og mere voksen Ruben version 2.0. Og det leverer.

 • 08.09.2018

  Højskolesangbogen forener generationer til Generator Festival

  Generator Festivals program stod fredag på mere end øl og dakmusik. I Gråbrødre Kloster kunne man i fællesskab synge sange fra højskolesangbogen, og det samlede festivalgængerne på tværs af generationer.

 • 07.09.2018

  Træt af dak? Generator Festival byder på fire events, du kan tage til i stedet

  Erstat basarmen med jazzhands og djævlehåndtegn: her er fire events, du kan tage til på Generator Festival i dag, hvis du ikke er til elektronisk musik.

 • 07.09.2018

  Fra trompetist til DJ: mød Nandu

  Rasmus Vincentz aka Nandu laver elektronisk musik og spillede torsdag aften på Generator Festival. Hans største drøm er at kunne leve af elektronisk musik, men engang var den at blive trompetist.

 • 05.09.2018

  Mød Ruben Søltoft version 2.0 i nyt onemanshow

  Excentrisk mimik, gakkede formuleringer og fantasifulde jokes. Det er sådan, vi bedst kender og elsker komikeren Ruben Søltoft. Men med det nye onemanshow ”Ting fra min mund” på vej, er det blevet tid til at møde Ruben version 2.0.

 • 28.08.2018

  Et kig i studiehjemmet: Kollegieværelset

  Studiestart betyder ikke kun dyre bøger, nye venner og al den øl, som leveren kan trække. Det betyder også, at det for de fleste er tid til at hive teltpløkkerne op og flytte væk fra mor og far. Men hvor flytter de studerende egentlig hen, når de starter et nyt kapitel i Odense? Er det i delelejligheden med den gode kammerat? Den forældrekøbte istandsatte lejlighed? Eller kollegieværelset med den billige husleje?

 • 01.01.0001

  3 Skarpe til Semesterstart

  Endelig! Alt det vi har ventet på er tilbage i fuld styrke. Gør klar til filmeskapisme, årets fedeste unifest og dakkedak i gader og stræder når kalenderen siger: Back to school.

 • 01.01.0001

  Den amerikanske drøm om en uddannelse

  I Danmark er gratis uddannelse og SU en selvfølge. Det er til gengæld langt fra tilfældet i andre lande, blandt andet USA, hvor man betaler i dyre domme for at gå på college, og uddannelse er lig med økonomisk kapital. Men hvilken betydning har det for, hvilke overvejelser man gør sig om at tage en uddannelse?

 • 01.01.0001

  Danmarks konge af dakkedak får Odense til at selvantænde

  Efter en sommer med stærke optrædener i det danske festival landskab er Faustix tilbage på fynsk grund, med et vanvittigt sæt og en energi, der bare er indbegrebet af rave.

 • 01.01.0001

  Storms Blæk leverer permanent kropskunst i rå omgivelser

  Storms Pakhus er givetvis et synonym for street food, hvor madkulturer og gastronomi fra hele verden kan få lov til at udfolde sig. Men nu er Storms Pakhus også blevet hjem for en walk in tattooshop, der, tro mod det gamle pakhus, går under navnet “Storms Blæk”, og som skal sørge for at kreere kropskunst til blækglade fynboer.