Skip to main content
Uninyt

SDU rykker frem på verdensrangliste – men langt bag resten af Danmark

QS World University Ranking har udgivet årets verdensrangliste, hvor SDU er rykket 44 pladser op. Men dårlige point for bl.a. akademisk omdømme holder Syddanmark under dansk niveau - intet problem ifølge SDU.

Af Kasper Vegeberg Enstrøm, , 05-02-2022

1300 universiteter er atter vurderet igennem QS World University Rankings, og Syddansk Universitet fortsætter en femårig stigning i den bedste tredjedel. Hvor de sidste år var nummer 353, har de nu taget deres hidtil største hop op til nr. 309.

Alle universiteter er bedømt ud fra en række parametre, der vægtes forskelligt, og her er det især internationalitet hos fakultetsstabene, som SDU udmærker sig i med hele 78,8 point ud af 100.

Det ser dog ikke nær så godt ud, når det kommer til SDU’s akademiske omdømme (’Academic Reputation’), der er nede at krybe på 19,5 ud af 100 point. Og eftersom det af QS regnes som den absolut vigtigste parameter for et godt universitet, holder det SDU på et niveau langt under de fleste andre danske universiteter.

I Danmark er det Københavns Universitet, der med et godt akademisk omdømme ligger højest som nr. 79 på verdensplan, tæt efterfulgt af DTU, som lige akkurat har sneget sig ind på top-100 med 99.-pladsen.

SDU må også se sig slået med længder af Aarhus Universitet, mens Aalborg Universitet ligger lavest – en smule under SDU.

Analysechef: Vi sender ikke tiggerbreve

Ifølge QS’ hjemmeside er deres omdømme-score baseret på verdens mest omfattende spørgeskema på området blandt akademisk personale fordelt på hele kloden.

Men dét spørgeskema giver Syddansk Universitets analysechef, Jacob Jensen, ikke meget sandhedsværdi for i en dansk sammenhæng:

”Jeg kan ikke bruge selve det der Academic Reputation til så meget, for det er simpelthen et spørgsmål om, om man vil sende tiggerbreve. Hvorvidt man som forsker vil tage kontakt til andre forskere og bede dem om at stemme på en som universitet. Lige den del interesserer os ikke så meget,” fortæller han og fortsætter:

”Det er interessant at kigge på, hvad for nogle universiteter, der ligner os, hvis vi gerne vil sammenligne os med nogen, som har den samme opbygning, den samme infrastruktur. Så på den måde kan vi bruge de der ranglister… Men i en dansk kontekst, der fylder det der med ranking jo meget, meget lidt, fordi vi ikke har en økonomisk incitamentstruktur, der gør, at vi bliver belønnet for, om vi klarer os godt eller skidt.”

Nogle rygklap er bedre end andre

På trods af at SDU øjensynligt ikke kerer sig meget om placeringen på ranglister, er der alligevel visse rangeringer,  de hellere end gerne slår sig op på.

Fx kunne man i december læse en artikel på universitetets hjemmeside med overskriften ”SDU er fortsat blandt verdens bæredygtigste universiteter” efter at være gået fra nr. 12 til 11 på UI Green Metrics verdensrangliste. Universitetet kaldte det selv for en ”international anerkendelse” og ”et rygklap til alle på universitetet.”

Men Jacob Jensen mener, at der er en afgørende forskel på ranglisterne:

”UI Green Metric forholder sig alene til, om vi driver universitetet bæredygtigt. De forholder sig ikke til noget som helst andet. For os er det jo en meget direkte indikator på, at det gør vi faktisk ganske fornuftigt. Om vi er nummer 11 eller 23 eller 50, det er ikke vigtigt. Det, der er vigtigt, det er, om vi kan se, at det her har vi grebet nogenlunde fornuftigt an.”

Syddansk Universitet optræder på en række forskellige verdensranglister. Du kan læse om alle placeringer her.

De danske universiteter på listen:

  • #79: Københavns Universitet
  • #99: Danmarks Tekniske Universitet
  • #155: Aarhus Universitet
  • #309: Syddansk Universitet
  • #326: Aalborg Universitet
Redaktionen afsluttet: 05.02.2022