Skip to main content

Rettighedsalliancen melder om øget ulovlig fildeling af elektroniske lærebøger

Semesterstart betyder ny pensumlitteratur. I lukkede Facebook-grupper og med uskyldigt udseende Dropbox-links lokkes der med gratis PDF'er, men bag download-knappen gemmer der sig imidlertid en ulovlighed.

Af Adam Bouttai, , 11-09-2019

Piratkopiernes frembrud ved semesterstart

Ulovlige e-bøger florerer blandt studerende på SDU ifølge universitetets faginstitutter og interesseorganisationen Rettighedsalliancen, fortæller specialkonsulent ved Registrering og Legalitet Jesper Hedegaard Vesterbæk. Ulovlige downloads og uploads af e-bøger på Dropbox eller i lukkede Facebook-grupper medfører imidlertid både erstatningsansvar og potentielle strafferetlige konsekvenser.

Udover at være ulovligt i dansk lov, understreger Vesterbæk, at sager vedrørende "ulovlig fildeling eller andre brud på copyright” afgøres af rektor, og derfor kan have store akademiske konsekvenser, da det er en overtrædelse af § 4, stk. 1, nr. 3. i universitetets regelsæt. Derfor råder Vesterbæk universitetets studerende til at rådføre sig hos bibliotekspersonalet, hvis der er tvivlsspørgsmål omkring ophavsretsreglerne. 

Facebook har lovlige alternativer

Lovlige PDF-bøger er gode for miljøet og kan erhverves hos autoriserede forhandlere såsom Studenterboghandlen og SAXO. Dog er det værd at bemærke, at e-bøger, alt efter licensbetingelser, er ulovlige at videresælge og dele. Vær derfor opmærksom på, at man, alt efter licensbetingelser, derfor heller ikke må låne eller købe brugte e-bøger af privatpersoner.

Brugte studiebøger i vente på ny ejermand kan anskaffes på blandt andet DBA.dk og Pensum.dk. Hvis bøgerne ikke findes dér, er det en mulighed at melde sig ind i Facebook-grupper, hvor fysiske studiebøger videreformidles. Der er typisk et hurtigt svar på en forespørgsel, til en pris, der matcher bogens stand. Ofte vil sælgeren være en SDU-studerende. På den måde spares fragten og der bliver sat navn og ansigt på en medstuderende.

Nogle kurser kræver den nyeste udgave af en given bog, mens andre eksaminer nemt kan gennemføres med ældre udgaver. Eksempelvis kan flere brugte engelsksprogede studiebøger anskaffes til lave priser på Amazon. Husk dog at rådføre dig med din underviser for muligheden om at bruge ældre udgaver.

Den skjulte opsparing

Bøger med lidt patina og ofte manøvredygtige overskrifter i sidemarginen er altid plusser, hvis man ikke ønsker et eksemplar, der er frisk fra trykken. Det skal desuden medregnes at bøgerne har en videresalgsværdi, når eksamen er overstået. Derfor er fysiske studiebøger, brugte som nye, både en investering i viden og en gemt opsparing til næste semesters pensumliste.

Rettighedshaverne holder ikke kun øje med brugerne på Popcorn Time og andre ublu film- og musiktjenester. "Rettighedsalliancen monitorer Facebook-grupper og Dropbox", så studerende skal tage afstand til ulovlig fildeling og anskaffe sig materialerne på legal vis, lyder konklusionen fra Jesper Hedegaard Vesterbæk.

Redaktionen afsluttet: 11.09.2019