Skip to main content
studieliv

Nicolai solgte kilovis af stoffer – i dag læser han datalogi

En livslang fascination af internet og computere har både trukket Nicolai Larsen ind på en kriminel løbebane og ud af den igen. I dag læser han datalogi på Syddansk Universitet.

Af Anna Moesgaard, , 25-03-2022

I kroge på darknet marketplaces, i lukkede fora og med betaling gennem kryptovaluta købte computerkyndige Nicolai Larsen kilovis af narkotika hjem til Fyn, hvor han gennem sit netværk fik det solgt et videre på gaden. Tre fængselsdomme og en HF senere kunne han i sommer starte på datalogiuddannelsen på SDU.

"Folk undrer sig nogle gange over, hvorfor der går sådan en gammel 35-årig i deres klasse. Så må jeg bare sige det, som det er," - forklarer Nicolai Larsen, som studerer på 2. semester.

Vi møder Nicolai en mandag eftermiddag på Institut for Matematik og Datalogi. Efter tre timers forelæsning om databaser sidder han nu med sin studiegruppe med øl på bordet og runder dagen af. Han er alderspræsident i gruppen, og det er ikke så mærkeligt, for den gennemsnitlige datalogistuderende på SDU starter som 22-årig. Sommetider er det lidt svært at være den ældste, fortæller Nicolai, men han bliver ved med at få succesoplevelser på studiet, som bekræfter ham i, at han er landet det helt rigtige sted. Vejen dertil har været lang.

En ustabil opvækst

Nicolais opvækst var turbulent. Han voksede op i Faaborg med sin mor, der havde et misbrug. Som 9-årig kom han i familiepleje og senere på flere forskellige institutioner. Som teenager begyndte at ryge hash og ville prøve grænser af. Bryde dem og sætte nye. Med andre unge fra institutionerne begyndte han at lave hærværk og biltyverier. To uger før sin dimission i 9. klasse, blev han smidt ud af skolen for at lave ballade.

“Lige så snart jeg nåede den kriminelle lavalder, fik jeg en dom for noget hærværk, og lige så snart jeg blev gammel nok til at sidde i fængsel, så fik jeg en ubetinget fængselsdom,” fortæller Nicolai.

Og da fælden klappede, var han 18 år og fik en ubetinget fængselsdom på fire måneder for fem biltyverier og et par indbrud i Svendborg.

Darknet narkohandel

“Det er spild af tid at lave kriminalitet, som man ikke får noget ud af,” tænkte Nicolai, da han sad i fængslet.

Da Nicolai kom ud igen, ville han tjene penge på kriminaliteten. Langt inde i lukkede internetfora fik han kontakt til en bagmand i Serbien, som gerne ville handle med ham. Direkte gennem posten modtog Nicolai de stoffer, han havde bestilt. Han købte både ”designer drugs” som MDMA og LSD, men også benzodiazepiner og valium. Når de var solgt, sendte han kontantoverførsler gennem Western Union tilbage, så han kunne få flere leveringer.

“På det tidspunkt var der meget fokus på, hvordan man omgik narkolovgivningen. Vi har de her stoffer, som er gjort ulovlige, men så er der nogle kemikere, der sidder og laver om på de kemiske strukturer og prøver at lave nogle nye stoffer, som har de samme effekter, men som ikke er dækkede af narkolovgivningen.” forklarer Nicolai.

Han var godt klar over, at nogle af stofferne ville blive taget i tolden, men nogle af dem var ifølge Nicolai ikke officielt ulovlige.

“Fordi det var godt så længe, så bliver man lidt sløset. På et eller andet tidspunkt så står politiet i min lejlighed, og så lavede de ransagning på det hele”, siger Nicolai.

Han skulle i fængsel for anden gang. Denne gang lød dommen på ubetinget fængsel i halvandet år. Han afsonede et år af dommen, men vidste godt, at han ikke havde solgt stoffer for sidste gang.

“Jeg syntes ikke, at ulempen ved at sidde i fængsel, overskyggede den indtjening, jeg havde haft.” siger Nicolai, der mens han afsonede sin dom også solgte blandt andet benzodiazepiner inde i fængslet.

Da han blev løsladt, gik salget for alvor amok, fortæller han. Gennem en krypteret browser fik han adgang til en række forskellige darknet marketplaces, hvor han handlede stoffer for kryptovaluta. Han udvekslede kontanterne, som han tjente på salget, til bitcoins, og brugte dem til at betale for at købe flere stoffer. Han købte primært amfetamin, men også MDMA, ecstasy og LSD, og meget mere af det, end han havde gjort før.

Stofferne blev sendt til postkasser, som han havde stillet op ved forladte ejendomme. Når en pakke blev taget i tolden, pillede han postkassen, pakken var blevet sendt til, ned. I fire år gik det strygende. Han havde luret systemet, troede han.

“Det er sgu spild af liv”

Den 3. februar 2016 kørte Nicolai ud til en postkasse. Han var godt nok ret sikker på, at pakken, han kom efter, var blevet taget i tolden, men han ville lige tjekke den alligevel. Og som han stod der ved postkassen “med fingrene i kagedåsen”, som han selv siger, kom to betjente ham i møde for at anholde ham. Politiet havde overvåget adressen.

Nicolai blev idømt fem et halvt års fængsel.

“Da jeg fik den dom, der tænkte jeg, nu gider jeg ikke mere. Det er sgu spild af liv,” fortæller han.

I fængslet havde Nicolai besluttet at gøre en ende på sin kriminelle karriere. Første skridt mod målet var at stoppe med at ryge hash, så han meldte sig til et forløb på fængslets behandlingsafdeling. Han havde på det her tidspunkt røget hash fast i 16 år.

“Det er faktisk også først her, jeg forstår, at der faktisk var en grund til, at jeg røg hash. Jeg gjorde det ikke bare, fordi jeg syntes, at det var sjovt,” erkender Nicolai.

Han lærte, at han havde brugt hashrygningen til at skubbe sine problemer væk. På afdelingen fik han hjælp og støtte til at arbejde med sine traumer gennem opvæksten og til at opbygge sit selvværd.

Nicolai startede på HF som fjernundervisning ét fag ad gangen. Det første fag, han afsluttede, var matematik på c-niveau, som han fik 12 i. Han tog flere og flere fag som årene gik, og da han flyttede fra et åbent fængsel til en udslusningspension, startede han på VUC i Odense. Nicolai afsluttede HF med et gennemsnit på 11,6.

“Jeg har altid godt vidst, at han ikke er dum,” griner Nicolai og fortsætter:

“Jeg har faktisk klaret mig udmærket i skolen. Jeg har bare ikke rigtig gidet tingene, og jeg har været lidt rodet omkring min retning i livet. Så det var ikke, fordi det kom som et kæmpe chok, at jeg fik gode karakterer.”

Optaget på SDU

Nicolai flyttede på Rasmus Rask Kollegiet og brugte VUC til at få sig et nyt netværk. I sommer blev han optaget på SDU.

“Hvis du havde sagt til mig for 10 år siden, at jeg skulle starte på universitetet, havde jeg aldrig nogensinde troet på det,” fortæller Nicolai og fortsætter:

“Jeg fortryder ikke det liv, jeg har haft, for det har givet mig en masse livserfaring og sjove oplevelser, men jeg fortryder den tid, jeg har spildt på ikke at udvikle mig på den måde, som er vigtigt for mig i dag.”

I dag bruger Nicolai meget af sin fritid på at levere sushi til døren fra sin Toyota Aygo. Han har fået sig et andet netværk og snakker kun med få fra sit gamle. Kriminaliteten og stofferne har han skåret helt ud af sit liv, og han har ikke røget hash i snart seks år.

“Jeg tror, mine drømme er meget mundane i forhold til andre mennesker. Jeg drømmer bare om at få et almindeligt liv: en uddannelse og et arbejde. Så drømmer jeg om på et tidspunkt at være færdig med at betale af på den kæmpe gæld, jeg har fået til samfundet i forbindelse med alle mine retssager. At jeg på et tidspunkt kan købe et hus og få et almindeligt liv.”

Nicolai bliver efter planen kandidat i datalogi sommeren 2026.

Redaktionen afsluttet: 25.03.2022