Skip to main content
Karrierevejledningen

Hvorfor skal du tage i praktik? Fordi det øger dine chancer for at komme hurtigt i job

I denne blogserie fra Karrierevejledningen på SDU kan du hver måned for gode råd til karrierevalg, udfordringer på studiet, og hvordan du lægger et godt fundament til din fremtid.

Af Fleur Bernburg, , 20-03-2022

De fleste studerende på SDU har mulighed for at tage i praktik, projektorienteret forløb eller virksomhedsprojekt på 3. semester af kandidaten. På nogle studier er det obligatorisk, på andre er det en mulighed. Uanset, så vil jeg anbefale, at du griber chancen med begge hænder og vrider så meget læring og erfaring ud af den, som du kan. Med en praktik på CV’et er du nemlig bedre rustet til arbejdsmarkedet – og du kommer sandsynligvis hurtigere i job. I denne klumme dykker jeg lidt ned i hvorfor.

6 måder en praktik er med til at booste dine chancer for at komme hurtigt i job

Inden vi kan gå videre, skal vi lige have begreberne på plads: På mange uddannelser hedder det ikke praktik, men derimod projektorienteret forløb eller virksomhedsprojekt. Ude i virksomhederne kender de dog kun til betegnelsen ”praktik”, så det er også den, du skal bruge, når du henvender dig til dem – og den betegnelse, jeg vil bruge her.

Der er flere måder hvorpå en praktik kan være med til at booste dine chancer for at komme hurtigt i job – her er seks af dem:

  1. Hvis din praktik går rigtigt godt, kan du være heldig, at virksomheden tilbyder dig en fuldtidsstilling, når du er færdig med dine studier.
  2. Du får udvidet dit netværk inden for en branche, der er relevant for dig.
  3. Du får relevant erfaring på dit CV.
  4. Du bliver bedre til dit fag.
  5. Du bliver bedre til at kommunikere, hvad du kan.
  6. Du bliver skarpere på, hvad du gerne vil.

I det følgende udfolder jeg de fem punkter – og jeg håber, du vil læse med.

Praktik kan føre til fuldtidsjob

En vellykket praktik fører i nogle tilfælde til et fuldtidsjob efter endte studier. Som regel er der dog et par mellemregninger fra praktik til fuldtidsjob.

Oftest avler en god praktik i første omgang mere samarbejde. Det kan fx være ved at du fortsætter som studentermedhjælper i virksomheden, eller du indgår et samarbejde med dem i forbindelse med dit speciale. Derved får du styrket relationen til virksomheden yderligere, og der er større chance for, at I begge ønsker at vil fortsætte samarbejdet, når du er færdig med dine studier.

For virksomheden er det en kæmpe fordel, at du allerede kender virksomhedskulturen og er inde i arbejdsopgaverne, når du starter. Så sparrer de en masse penge og tid ved at ansætte dig fremfor at ansætte én, der skal læres op i det hele. Derfor har du gode chancer for at få stillingen, hvis de slår én op umiddelbart efter, du er færdig med dine studier. Har du imponeret dem rigtigt meget, kan det endda være, de opretter en helt ny stilling bare for at beholde dig.

Men det er naturligvis ikke alle, der ender med at få et job dér, hvor de er i praktik. Men der er stadig masser af fordele ved at tage i praktik.

Tip: I vores podcast Karriereland har vi både et afsnit om hvad du får ud af at tage et studiejob og hvad det giver at skrive speciale i samarbejde med en virksomhed. Du finder også afsnittende der, hvor du normalt lytter podcast.

Du får udvidet dit netværk

Det giver næsten sig selv: Når du er i praktik, lærer du dine kollegaer at kende. Dermed får du udvidet dit netværk med personer, som arbejder inden for en branche, der sandsynligvis er relevant for din senere jobsøgning.

Det kan være, de kender til andre virksomheder, hvor de har brug for én som dig, og at de kan lægge et godt ord ind for dig. Det kan også være, at de ”bare” kan hjælpe dig med at finde interessante virksomheder inden for branchen – men det kan også være guld værd.

Og det er ikke bare noget, jeg siger. Ifølge Ballisagers rekrutteringsanalyse fra 2021 er netværk én af de mest anvendte rekrutteringskanaler – i hele 54 % af alle rekrutteringsprocesser spiller netværk en rolle.

Tip: Vi har lavet en guide til hvordan du kan bruge dit netværk i din jobsøgning på mitsdu.dk/karriere.

Praktik ser godt ud på CV’et

Hvis du spørger arbejdsgiverne, så er din akademiske uddannelse selvfølgelig vigtig – men det er din erhvervserfaring også. Dvs. dine studiejobs, dit frivillige arbejde og din praktik. Alle de steder, hvor du har sat dine kompetencer og din viden i spil i praksis, og hvor du har trænet dine professionelle kompetencer såsom samarbejdsevner og organisationsforståelse.

De ser nemlig ikke på dit eksamensbevis, når de skal vurdere, om de vil ansætte dig. For det er ikke din evne til at få en høj karakter i et fag, der er vigtig. Det er din evne til at omsætte din uddannelse i praksis, så du skaber værdi, der betyder noget. Derfor er det rigtigt positivt, hvis du i løbet af studiet sørger for at få samlet noget praktisk erfaring.

… Men hvorfor ser en praktik ekstra godt ud på CV’et?

En praktik adskiller sig fra et studiejob ved at være ulønnet og ofte mere akademisk udfordrende. Virksomhederne, som tager studerende i praktik, er nemlig med på, at når du kommer og leverer gratis arbejdskraft, så har du også en forventning om at få nogle studierelevante arbejdsopgaver og en god portion læring med derfra.

De investerer ikke penge i dig, men derimod tid til at lære dig op i arbejdsopgaverne og til at sparre med dig om dine arbejdsopgaver og din udvikling. Du får dermed ofte mere relevant læring med dig fra en praktik, end du gør i et studiejob, hvor du er ansat til at løse nogle arbejdsopgaver, og hvor din læring kommer i anden række.

Derfor ser vi også ofte at praktikken er det mest studierelevante, de studerende får på deres CV i løbet af studietiden – og derfor kommer dén erfaring til at se ekstra godt ud, når du så begynder at søge jobs efter endte studier.

Du bliver bedre til dit fag

Mange taler om at sætte ”teori i spil i praksis”, som om det altid handler om at lære at anvende teori i praksis, fordi praksis bliver beriget af teori. Men det er altså ikke en ”one way street”: praksis beriger også teori.

Når du tager i praktik og får fingrene i opgaver, som kræver, at du sætter dit fag i spil i praksis, så lærer du at skabe være med din faglighed (teorien beriger praksis) samtidig med, at du træner og udvikler du din faglighed (praksis beriger teorien).

Lad os tage et eksempel: Du har læst en masse teori om markedsføring på de sociale medier på dit studie. I din praktik kommer du til at sidde med virksomhedens Instagram, som du både skal lægge en strategisk retning for og udvikle content til. Her kommer din teoretiske viden dig selvfølgelig til gode. Men samtidig – og lige så vigtigt – får du også nye perspektiver på teorien og ny viden, som du kan tage med ”hjem” på universitetet og undervisningen.

Derfor ser praktik altså ikke bare godt ud på CV’et, det gør dig simpelthen også bedre til dit fag. Mange undersøgelser viser, at studerende, som har været i praktik under deres uddannelse, er bedre til at bruge deres uddannelse.

Tip: Vi har lavet en guide til hvordan du kan blive klogere på din egen kompetenceprofil mitsdu.dk/karriere. 

Du bliver bedre til at kommunikere, hvad du kan

Når du anvender dine kompetencer og din viden fra studiet til at løse konkrete opgaver ude i en praktik, begynder du at se og forstå, hvordan du som akademiker kan skabe værdi for en arbejdsgiver.

Når du ser og forstår dét, bliver du også bedre til at sætte ord på, hvad det er, du kan med din uddannelse. Det bliver ganske enkelt nemmere at overbevise en kommende arbejdsgiver om, at du kan løse opgaven, hvis du har løst en lignende opgave før og kan komme med helt konkrete eksempler.

Du lærer dig selv bedre at kende: Hvad vil du?

Når du er i praktik, lærer du også dig selv bedre at kende ift. hvilken type arbejdsopgaver, du er god til og trives med. I nogle tilfælde vil en praktik bekræfte dig i en karrieredrøm, i andre tilfælde vil den måske få dig til at indse, at det, du troede, du ville, faktisk ikke er det, du vil alligevel.

Det kan fx være, at du altid har tænkt, du gerne ville være gymnasielærer. Så tager du i praktik på et gymnasie – og finder ud af, at det alligevel ikke er dig. Det administrative arbejde og store fokus på pædagogik fylder meget mere, end du troede – du troede, det ville handle mere om selve faget. Efter praktikken begynder de at undersøge andre karriereveje.

Uanset om din praktik be- eller afkræfter en karrieredrøm for dig, så er det værdifuldt for dig at lære dig selv bedre at kende ift. hvad du faktisk nyder at arbejde med. Det er det, fordi dét at søge jobs ikke bare handler om de jobs, man kan søge. Det handler i lige så høj grad om at udstikke en retning for ens egen jobsøgning: ”Hvad vil jeg gerne søge?”

En målrettet jobsøgning, der har rod i oprigtig motivation, har det ganske enkelt med hurtigere at bære frugt. Arbejdsgiverne vil jo gerne have medarbejdere, som har en vis indsigt i, hvad jobbet kræver, og som er oprigtigt motiverede for jobbet – ikke medarbejdere, som ”bare gerne vil have et job”, eller som tror de vil en bestemt type jobs.

Er praktik det rigtige for dig?

Sidder du lige nu og skal vælge mellem at tage i praktik eller følge fag, så vil jeg selvfølgelig anbefale, at du tager praktikken. I hvert fald hvis job- og karriereperspektivet er vigtigt for dig.

Med det sagt, så kan der jo også være andre faktorer, der spiller ind på dit valg – og som gør, at det rigtige for dig er at vælge fag i stedet for praktik. Ja, en praktik kan booste dine chancer for at komme hurtigt i job – men det er der jo også andre ting, der kan.

Har du fået blod på tanden? Få hjælp til at finde og søge en fed praktik

I Karrierevejledningen vil vi meget gerne hjælpe dig med at finde og søge nogle fede praktikpladser.

Derfor holder vi løbende både online og fysiske karrierearrangementer, hvor du kan lære både at finde og søge praktikpladser. I løbet af april og maj holder vi bl.a. ”Sådan finder du en praktik” og ”Sådan skriver du en god ansøgning og et godt CV”.

Du kan også altid booke en karrierevejledning, hvor vi kan zoome helt ind på lige netop din situation.

Du kan også læne dig tilbage og glæde dig til min næste klumme, hvor jeg kommer med gode råd til hvordan du finder og søger en praktik.

Redaktionen afsluttet: 20.03.2022