Skip to main content
TESTPANELET

Den Ultimative Energidriktest

I anledningen af ti-året for Red Bull på det danske marked skal der selvfølgelig spot på hvilken drik, der kan kåres som vinder af Den Ultimative Energidriktest.

Af Adam Bouttai, , 16-01-2020

Dakkedak-juice, LAN-party heroin, basarm nektar, proletar-saftevand og gamer-eliksir, kært barn har ufatteligt  mange navne.

 

Ud fra parametre der tæller, smag, indhold, brand, value for mo­­ney samt to blindtesteres karakter udregnes en olympisk score på maksimalt 50 point. Målet er klart: Der skal findes de bedste og de værste produkter i et felt af elleve energidrikke til din læseferie, når kaffe bare ikke duer længere.  

 

COCA COLA ENERGY

SCORE: 5/50

Selvfølgelig skulle den komme. Eneste cola-energidrik variant i testen, med guarana og en lille dosis niacin, og B6. På sukkerfronten er den i forhold til feltets andre drikke i den konservative ende med 26 gram pr. kvarte liter. 

Både farve og lugt på substans er henad fortyndet cola, efterladenskaberne i en Sun Lolly cola-is, eller blot resultatet af at køre kaffefilteret igennem en ekstra gang.

Drikken er decideret vederstyggelig, og ikke engang sukkeret kan maskere smagen af rent fordærv.  Det er et sjatmix af alt fra Harboe, Pepsi Twist, Freeway, toppet op med kanelgiffel-essens og udbudt til en pris i Red Bull klassen. ,,Føj.”

 

CULT ENERGY

SCORE: 8/50

49 gram sukker, guarana, inositol, og en indsprøjtning af B3, B6, og B12 i heroiske doser. Cult brandet bærer dog emblemet provins, og de hyper-seksualiserede marketingsstrategier, gør da også, at Cult ikke er en drik, der skriger progressive værdier, men mest af alt sidder fast i rytmerne til "Boten Ana".

Drikken stinker af kamfercreme og smager af grantræ. Den kvalmefremkaldende smag minder mest af alt om en budgetenergidrik med en skoddet menthol-smøg i bunden. Til trods for den tilforladelige pris, så er Cult Energy tydeligvis skabt som toiletrens med duft af fyrrekogle og bør undgås for så vidt muligt.  

XRAY

SCORE: 15/50

Harboes Xray indeholder hele 30 gram sukker pr. kvarte liter.  Ligesom Rema 1000’s One er det kun koffein, der er tilsat i form af guarana-ekstrakt. Xray adskiller sig dog ved at være en light drik, da den faktisk kun indeholder 40 mg koffein. En helt normal rød-hvid Coca Cola indeholder i omegnen af 30 mg, blot til reference. 

Xray er synonym med grænsehandel og smager af billig kopivare. Med en pris på 6,75 for en kvart liter, er Xray dermed indholdsmæssigt ikke pengene værd, og en blindtest viser også, at smagen er i bund.

ONE

SCORE: 23/50

Rema 1000's budgetenergidrik, One indeholder ligesom flere i feltet præcis 27,5 gram sukker pr. kvarte liter, men er til gengæld ikke vitaminberiget. Som eneste produkt skilter drikken meget tydeligt med, at den ikke bør "indtages af børn eller gravide”, hvilket er ganske fint frem for et ligegyldigt slogan. Det er rigtig fin markedsføringsstil.

One dufter behageligt og smager af klassisk energidrik-formular. Manglen på B-vitaminer og wow-effekt i energiniveau kan dog få én til at vælge andre produkter.

KONG STRONG

SCORE: 24/50

Lidls budgetenergidrik, Kong indeholder 24,75 gram sukker pr. kvarte liter med en blanding af taurin, niacin, B6, B12 og pantotensyre. Brandingstrategien er, som med Red Bull, klart i den humoristiske ende med et infovarsel på hjemmesiden om at drikken ikke er tilsat gorilla. 

Når målet desuden for de store supermarkedsgiganter er at reverse engineere den originale Red Bull smag, så er Salling Group, og i dette tilfælde, Lidl lykkedes ganske fint. Med lignende niveauer af B-vitaminer, er det derfor effektmæssigt det samme om drikken hedder Kong, Amper eller Red Bull, hvis man da ikke skal se bort fra værdien af branding og placebo. 

Dog indeholder Kong ikke B2, så der er budgetvarianter, der kommer tættere på at ramme Red Bull opskriften. 

 

RED BULL

SCORE: 24/50

Udviklet i Thailand i 1976 og reformuleret årtiet senere til østrigsk afterskiing. Introduceret på det danske marked til midnatspusherne 7/11 i 2009 som bedste ven til vodka, har den ikoniske drik fået en varig plads i den moderne ungdomskanon. 

Den klassiske sammensætning af taurin, riboflavin, niacin, pantotensyre, B6 og B12 er i konservative anbefalede daily intake procenter. Sukkerindholdet tæller op i den daglige anbefalede kvote med 27,5 gram sukker pr. kvarte liter. 

Drikken skulle angiveligt give vinger som bevist gennem nogle geniale marketingsstrategier med stratosfæreudspringeren Felix Baumgartner, skihopperen Lindsey Vonn og "Paper Wings": det officielle VM i papirsflyverkastning. 

Smagen er mild og duften overraskende anonym side om side med budgetversionerne, der for fleres vedkommende virker tappet fra samme hane. Når den ikke bliver blindtestet, synes Red Bull dog at virke bedre end sine budgetkonkurrenter. Brand-placebo er bare uundgåeligt. 

AMPER

SCORE: 25/50

Nettos Amper indeholder 27,5 gram sukker pr. kvarte liter og en udvidet B-vitamin-pakke med inositol. Produktet er indholdsmæssigt identisk med Salling Groups Vores: Energi Drik. 

Lugten rammer øjeblikkeligt med gennemtrængende klassisk energidrikdunst. Der er dog dissens i testpanelet om smagen gennem udtalelserne: ,, Det smager budget"  og modsætningsvist  ,,Den ku' sagtens være Red Bull'en. Uden at være oversød, og med en god vitaminkombination sikrer en kvartliters pick-me-up dermed at gabene holdes i ave i et par timer. 

BURN

SCORE: 29/50

Det Coca Cola ejede brand har tidligere på årtiet haft fokus på EDM med deres BURN Residency og team ups med David Guetta, Fatboy Slim og Avicii under sloganet: Fuel Your Fire. Det kommer man da også til med svimlende 75 Gram sukker og en dobbelt daglig dosis af B-vitaminerne. 

Sukkerbomben smager da også igennem, og det er klart at opskriften for feltets tredje dyreste dråber er sammensat for at skabe repeat customers. Trods den behagelige og anonyme duft, deler den dog vandene i blindtesten ved kommentaren. ,,Som at drikke ufortyndet Fun, aad”. 

Drinkmixer, go-to opkvikker, eller blot sukkerknalder i flydende form, de der ikke ønsker ekstrem sødme skal holde sig fra Burn.

ROCKSTAR

SCORE: 34/50

Las Vegas originalen "Rockstar" kom på markedet i 2001 under sloganet "Twice the size of Red Bull for the same price".Ordene holder stadig i dag, hvor man for en tier i enhver given Normal kan anskaffe sig et styks svedperlekølig Rockstar. 

Som det fjerde-mest populære brand globalt, er der noget, der tyder på at milliarddrikken virker. Tilsætningsstofferne inkluderer ginseng, og den anbefalede daglige dosis af niacin, B6 og B12-vitamin. Med 24 gram sukker pr. halve liter lægger den sig rigtigt lavt i sukkerskalaen. Rockstjernen smager dog sødest af alle drikkene i blindsmagningen på grund af de tilsatte sødestoffer sucralose, acesulfam K og etythritol. Den hvinende sødme kan blive trættende i længden, mens duften derimod er så behagelig som syntetiske kombinationer nu engang kan blive. 

Testpanelet er i blindtesten uenige, men ender i den almindelige prøvesmagning i retning af, at Rockstar faktisk er en ganske velsmagende drik med et lavt sukkerindhold, et lækkert koffein-kick og en konkurrencedygtig pris.

MONSTER
SCORE: 35/50

Monster, eller i folkemunde Monner, er drikken, der har det hele og kun ét imperativ til sine tilhængere: ”Unleash the beast”. Hvorvidt det indre bæst er til vitaminer og kosttilskud i store doser, men man får da meget for pengene hos Monster med panax ginseng og en stærk B-vitamin-combo. 

Vitaminmæssigt er det dermed henad Cults heroiske doser, og sukkerindholdet på 55 gram er også i sync med de øvrige i feltet. Dog er indholdet af sucralose, med til at gøre drikken endnu sødere end den nærmeste markedskonkurrent, Red Bull. 

Sødmen deler vandene i panelet, der ender i hver sin ende af pointskalaen, men kicket er ikke til at tage fejl af. Med en vejledende udsalgspris på ti kroner for en halv liter så giver det delvist Coca Cola ejede brand prismæssigt mere mening end Red Bull. 

FAXE KONDI BOOSTER
SCORE: 39/50 

B-vitamin kombipakken står for 75% af det anbefalede daglige indtag. Booster inkluderer som eneste energidrik i feltet også biotin, og danner rammen for Unibrews svar på det ultimative skud koffein.

 

Booster reklamerer med at B6 og B12 vitaminerne "bidrager til at mindske træthed og udmattelse". Med 60 gram sukker i en halvliters dåse, har en voksen mand eller kvinde da i hvert fald fået sin anbefalede daglige dosis sukker, også i druesukker form. Der følger dog ikke et sudden sugar crash og muligvis på grund af druesukkeren opleves koffeinkicket langvarigt.

 

Boosteren ender altså med at leve op til løfterne. Smagen er,,straight out bubblegum,” lyder det i blindtesten, der enstemmigt sætter Booster i toppen af feltet for: ,,Det er jo flydende tuttifrutti. Den smager helt fantastisk." 

Ansvarlig for siden: SDU Kommunikation

Redaktionen afsluttet: 16.01.2020