Skip to main content

Spot dine muligheder på arbejdsmarkedet

Det er helt normalt at være usikker og urolig for udsigterne for, hvordan jobmarkedet vil se ud de næste uger og måneder. Og det er umuligt for nogen at sige noget med 100% sikkerhed.

Med det sagt, ser vi hele tiden nye rapporter og analyser af, hvordan markedet udvikler sig. Målet med denne side er at give dig en hurtig gennemgang, så du er up to date og klar til at møde det arbejdsmarked, du står overfor. 
Siden her starter måske lidt dystert ud, men hæng på – på denne side kan du læse om:

 • hvordan arbejdsmarkedet ser ud i dag
 • hvilke brancher, der vækster i øjeblikket
 • hvilke kompetencer, der er brug for

Arbejdsmarkedet i dag

Danmark er ligesom resten af verden i økonomisk krise ligesom resten af verden. Mange virksomheder kæmper mod konkurs, og tusindvis af mennesker er blevet fyret eller er hjemsendte og måske nervøse for, om der er et job at vende tilbage til. Ledigheden steg med over 1/3-del fra starten af marts til midten af april. Derudover oplever vi en større stigning på kort tid, end vi gjorde under sidste finanskrise. 

Inden det bliver for dystert og svært at forstå, så lad os slå fast, at selvom ledigheden er steget i Danmark, er der heldigvis hjælp at hente fra regeringens hjælpepakker, der drejer sig om kompensationsordninger for aflyste arrangementer, virksomhedens lønudgifter og faste udgifter. Der er sågar også hjælp at hente for selvstændige og freelancere.

I alt er der ansøgt om kompensation for lønudgifter til 150.000 ansatte i midten af april. Så denne krise adskiller sig fra sidste finanskrise ved, at de økonomiske hjælpepakker er iværksat enormt hurtigt. Alle gør en stor indsats for, at denne krise ikke skal slå Danmark helt ud af kurs. Så vær ikke bange, der skal også nok være plads til dig.

 

Hvilke brancher vækster i øjeblikket?

Selvom der er krise, så er der jo også brancher, der lever godt i øjeblikket, og brancher, der rent faktisk vækster pga. krisen. Det er f.eks.:

 • Sundhedsindustrien – især dem, der forhandler/producere/importere værnemidler.
 • Fødevareindustrien til detailhandel og grossistforretninger.
 • E-handel- eller onlineindustrien, der hjælper virksomheder med at få kontakt med kunder og samarbejdspartnere på anden vis samt gøre deres produkter tilgængelige for deres kunder.
 • Lager- og logistikbranchen, der hjælper virksomheder med at omlægge deres drift og levere ud til de kunder, hvor det ikke er en mulighed at hente selv.
 • Lokale havecentre og byggemarkeder – pga. at mange er hjemsendt, finder folk tid til at gå i haven og lave byggeprojekter.
 • Rengøringsbranchen, der skal hjælpe til med at overholde alle de nye retningslinjer, når samfundet begynder at åbne igen.

I alle disse brancher sidder der også ansatte og arbejder med kommunikation, administration, udvikling, strategier, økonomi osv. Og der er højst sandsynlig brug for flere.

Efter den sidste finanskrise så man en stigning inden for projektstillinger og andre kortere eller midlertidige stillinger. Vær endelig ikke bange for at tage sådan en stilling. Det er med til at give dig erfaring, netværk og på sigt en fast base på arbejdsmarkedet. Du overvejer måske, hvordan du vil blive set på, hvis du har en del kortere ansættelser – det skal du ikke. Alle ved, at denne tid er den mærkeligste, vi har oplevet længe, og at det har konsekvenser på mange planer.

Vi vil også samle en liste med links, der kan hjælpe dig med inspiration og overblik.

 • Artikel fra Djøfbladet, maj 2020; Heri får du deres analyse af, hvor du skal rette dit blik mod
 • Lyt til afsnit 12 af Karriereland, hvor bl.a. Dansk Erhverv kommer med deres perspektiv på situationen 
 • Odense Kommune, har oprettet en akademiker jobbank for at du nemt og overskueligt kan få et overblik over jobåbninger for højtuddannede indenfor forskellige brancher. I jobbanken finder du både jobs fra det lokale arbejdsmarked og i andre dele af landet
 • Karriereveje.dk kan du i en række små film og podcasts møde nyuddannede, der fortæller om hvad det vil sige at arbejde i en kommune, hvordan springet fra studie til arbejdsliv har været samt hvordan de bruger deres uddannelse. 
 • Artikel fra Djøfbladet, juni 2020; Corona-krisen rammer også i det offentlige

 

Hvilke kompetencer er der brug for?

Selvom arbejdsmarkedet er slået tilbage, er der stadig brug for fremtidens kompetencer. Det, der er allervigtigst i din jobsøgning, er din evne til at spotte muligheder. Men hvad betyder det egentlig, og hvordan gør du – og hvorfor er det overhovedet vigtigt?

Her kommer din akademiske tilgang dig virkelig til hjælp. Du har undervejs i din uddannelse lært at finde problemer – ja, det har du faktisk gjort hver gang, du har lavet en problemformulering. Så da du f.eks. besluttede dig for at skrive speciale om Johannes V. Jensens forfatterskab, var det ikke nok blot at skrive, at du ville kigge på hans sidste to romaner. Du skulle tage udgangspunkt i en faglig undren eller en observation af en anomali i forhold til din faglige viden.

En anden kompetence du har fået med dig, er din evne til at se mønstre og sammenhænge. Når du har analyseret Johannes V. Jensens forfatterskab og fundet ud af, at han i de første år beskæftigede sig meget med selviagttagelser, eller at der igennem hans forfatterskab er en rød tråd, der handler om udlængsel og hjemve – ja så har du faktisk set et mønster.

De to kompetencer skal du tage med, når du kigger på arbejdsmarkedet:

 • Hvor har virksomheden udfordringer, der ikke bliver taget hånd om nu?
 • Hvor er der uhensigtsmæssige procedurer og arbejdsgange?
 • Er der nye opgaver afdelingen kan arbejde med?
 • Er der nye strømninger, der påvirker virksomheden?

Så når du sidder der og har søgt de job, du kunne finde, så tag hul på den uopfordrede jobsøgning. Følg med i nyhederne – både de lokale og på landsplan. Forestil dig, hvad der er besværligt for virksomhederne i hverdagen.

Når du får øje på udfordringer, så prøv at kig efter mulige løsninger eller nye måder at gå til udfordringen. Og så prøv at få kontakt med virksomhederne – aftal et skype/kaffemøde og vær nysgerrig.  Du kunne lære noget, som du kan bruge i din videre jobsøgning. Og det kunne være den viden og de kompetencer, der gør, at du kommer i job.

Podcasten Karriereland arbejder udgiver løbende nye afsnit, der har relevans for dig som nyuddannet. 
Så gå ind i din podcastapp og subscribe på podcasten, så får du en besked, når det næste afsnit kommer. 

Næste skridt: