Under selve samtalen

Husk at overveje, hvordan du tager dig bedst ud under samtalen. Læs vores gode råd

Få en god start

  •  Kom til tiden – gerne en smule tidligere. På den måde kan du også være sikker på at kunne finde vej og have et øjeblik til at få ro på dig selv.
  • Du er på, fra du kommer ind ad døren – også selvom det er sekretæren, du hilser på.
  • Vær nærværende; kig folk i øjnene, smil og giv et godt håndtryk.
  • Tænk over dit kropssprog, hvis du har overskud til det. Prøv at lade være med at krydse dine arme og vær i stedet åben og inviterende.

 

Samtalens forløb

Small talk

Samtalen starter allerede, når du ankommer. Smalltalken er også med til at danne et indtryk af dig.

Introduktion til virksomheden og jobbet

Arbejdsgiveren vil højst sandsynlig starte med at præsentere virksomheden og jobbet. Her kan der dukke guldkorn op – så vær opmærksom på, hvad der bliver sagt.

Præsentation af dig

Du vil stort set altid blive bedt om at præsentere lidt om dig selv. Her kan du fortælle, hvem du er – fagligt, professionelt og personligt. Få hjælp til at forberede din præsentation.

Spørgsmål og dialog

Der vil blive spurgt uddybende ind til nogle af de ting, du har nævnt i ansøgningen, CV’et eller præsentationen. Det kan for eksempel være, ”du har skrevet, du er analytisk anlagt – kan du give et eksempel på dette, eller hvordan tænker du, at du kan bruge det her hos os?”

Se flere eksempler på spørgsmål.

Dine spørgsmål til dem

Du får mulighed for at stille dem spørgsmål, så forbered gerne et par stykker. Det kan sagtens være, at du får svar på dine spørgsmål undervejs og ikke kommer til at stille dem – men det viser initiativ og nysgerrighed, at du har forberedt dig.

Løn

Du bliver typisk spurgt til dine forventninger. Husk at løn kan være mere end blot det, du får udbetalt. Det kan også være pension, ekstra goder eller fleksibilitet. Kig i lønstatistikkerne på nettet, eller tag en snak med din fagforening, der kan hjælpe dig med en forventningsafstemning samt et udspil.

Afrunding

De sidste spørgsmål og den videre proces herfra. Er der nogle sidste spørgsmål du brænder inde med, så er det nu, du skal stille dem. Du får også at vide, om der er flere samtaler, og hvornår du hører nærmere. 

Næste skridt: