Sådan søger du!

Der findes ikke én måde at søge på. Det afhænger af, hvad du søger efter. Bibliotekets materialer er delt op i flere digitale systemer, der er gensidigt forbundne.

På bibliotekets forside kan du søge i den fælles søgeboks og udvælge, hvor du vil søge.

Du kan også gå via siden Materialer, hvor du også kan få adgang.

Hvis du ikke kan finde det, du søger i bibliotekets ressourcer, kan du søge efter:

  • Bøger og artikler på tværs af alle danske biblioteker i Bibliotek.dk, som du kan bestille til afhentning hos enten dit lokale kommunale bibliotek eller på her på SDU Bibliotek.
  • Artikler i Google Scholar

Kan du stadig ikke finde det du søger, eller har du problemer med at få adgang til materialet, kan du bestille det ved at udfylde denne bestillingsformular.

Læs yderligere om de forskellige søgemuligheder herunder.

Søgeboks på sdu.dk/bib

På bibliotekets forside kan du søge i den fælles søgeboks, hvor du kan vælge mellem Alle Materialer (Summon), Bøger og trykte tidsskrifter (Kataloget), E-tidsskrifter (liste) og Databaser (liste).

Husk! Søger du på en artikels titel, kan du ikke søge direkte i fx Databaser eller E-tidsskrifter. Hvis du i søgeboksen vælger Databaser eller E-tidsskrifter, søger du på hhv. database- eller tidsskriftstitel-niveau.

Summon

Summon – er en søgebrønd, der indeholder materialer fra både artikeldatabaser og vores katalog med bøger og trykte tidsskrifter.

Finder du en  elektronisk artikel eller e-bog, linker Summon dig direkte videre til materialet. Finder du en trykt bog eller et trykt tidsskrift, linker Summon dig videre til bibliotekets katalog, hvorfra du kan bestille materialet. 

Hvis du vil vide mere om Summon, kan du læse mere i Vejledning om Summon.

Bibliotekets katalog

Bibliotekets katalog– er dér, hvor du finder vores bøger og trykte tidsskrifter. Her kan du se, hvor materialet er placeret, og om det er hjemme eller lånt ud.  I begge tilfælde kan du bestille materialet til afhentning. Du får en mail, når det står klar til dig.

I kataloget kan du også se din lånerstatus; hvad du har lånt, og hvad du har bestilt. Hvis der ikke er bestillinger på et materiale, du har lånt, kan du forny dit lån. 

Hvis du vil vide mere om Bibliotekets katalog, kan du læse mere i Vejledning om Kataloget.

Databaser

Vi har adgang til et hav af fagspecifikke databaser.

Du kan søge via databaserne på to måder:

  • Kender du navnet på databasen, som du vil søge i, kan du søge den frem i A-Z listen. Hvis du bruger søgefeltet i højre side, er det en fordel at sætte "..." omkring din søgning, fx "Web of Science".
  • Du kan også bruge fanerne til at orientere dig og sortere i forhold til fx et specifikt fagområde.

En stor del af de materialer, du finder i vores databaser, vil du også kunne finde via Summon. 

Elektroniske tidsskrifter

Elektroniske tidsskrifter – hvis du vil søge efter elektroniske tidsskrifter, kan du kigge i vores tidsskriftsliste.

I listen kan du søge på emner eller titler på elektroniske tidsskrifter.

I  tidsskriftslisten kan du ikke søge titler på artikel-niveau. Hvis du vil søge en artikel via den elektroniske tidsskriftsliste, skal du først finde tidsskriftets titel, og så i tidsskriftet søge frem til artiklen.

Hvis du har artiklens DOI-nummer eller et PubMedID, kan du også søge den enkelte artikel med dette.
Søger du en specifik elektronisk artikel, og har du kun titlen, er det oftest lettere at søge den frem via Summon.

Browser du efter emner, skal du være opmærksom på, at emnekategorierne er lavet ud fra en amerikansk standard, som vi desværre ikke kan ændre. Fx er emner som Pædagogik og Psykologi placeret under Samfundsfag, selv om studierne på SDU ligger på hhv. Humaniora og Sundhedsvidenskab.

Bibliotek.dk

Bibliotek.dk – hvis du ikke finder det, du søger i Summon eller kataloget, kan du søge videre i Bibliotek.dk.

I Bibliotek.dk kan du se, hvad der er udgivet i Danmark, og hvad der findes på danske offentlige biblioteker. Finder du et materiale, som du vil låne, kan du se, hvor det er tilgængeligt. Dertil kan du finde henvisninger til artikler - især fra danske aviser og tidsskrifter.

Du kan selv vælge, hvilket bibliotek du ønsker at afhente materialet på. Vær dog opmærksom på, at du ikke selv kan bestille materiale til levering på SDUB, hvis SDUB selv har materialet. I dette tilfælde skal du i stedet henvende dig til personalet på SDUB.

Læs mere om søgning i Bibliotek.dk på www.bibliotek.dk under Hjælp. Her finder du også brugbare videoer under "Sådan søger du i bibliotek.dk".

Google Scholar

Google Scholar er også et sted, du kan søge. Scholar er selvfølgelig ikke kun for SDU, men søger du efter akademiske artikler i Scholar, er det muligt at ændre dine indstillinger, så du kan se hvilke materialer, du har adgang til gennem SDU.

Hvis du vil vide mere om Scholar, kan du læse mere i Vejledning om Google Scholar.

Udvidet informationssøgning

Få mere struktur på din søgning

Kurser

Vi har kurser i både informationssøgning og diverse værktøjer - se listen her!

Kurser og events